åke kör trav
åke kör trav

Åke Svanstedt

åke Svanstedt tar mot pris

Åke Svanstedt är något av en legendarisk mästare inom travsporten. Han är en framstående tränare och en populär förare som under flera decennier har gjort avtryck på travbanorna runt om i världen. 

Denna sida är helt dedikerad till Åke Svanstedt och hans framgångar och prestationer inom sporten. Vi går igenom hela hans inspirerande resa inom trav, både som en legendarisk tränare och en etablerad kusk.  

En legendarisk tränare och förare 

Det är inget snack om att Åke Svanstedt är ett legendariskt namn inom travsporten. Han anses vara en av de absolut främsta tränarna. Hans karriär som tränare präglas av framgångar, segrar och några av de mest talangfulla hästarna i världen.

Åke Svanstedt är inte bara en legendarisk tränare inom travsporten, utan även en legendarisk kusk. Hans karriär som förare sträcker sig över flera decennier och han anses idag vara en av de mest respekterade förarna genom tiderna. 

Under karriären som kusk har Åke Svanstedt vunnit lopp på banor över hela världen och kammat hem flera olika mästerskapstitlar och några riktigt imponerande prestationer. Svanstedt har bland annat deltagit i Prix d’Amérique, vilket är det mest prestigefyllda travloppet i Frankrike. Här har han tävlat mot de bästa travhästarna i världen med fina resultat. Vidare har Svanstedt vunnit eftertraktade Hambletonian Stake och flera olika mästerskapstitlar. 

Historien bakom Åke Svanstedt 

Det var den 18 november 1958 i Attmar som Åke Svanstedt föddes. Han kom direkt in i en värld där hästar var en naturlig del av vardagen. Dels så var hans pappa Rune en etablerad amatörtränare. Dessutom så användes kallblodshästar för att utföra arbete på gården där Åke växte upp. 

Hästar var helt enkelt en central del av vardagen och Åkes föräldrar var dessutom väldigt engagerade i trav. Åke Svanstedt omgavs av hästar redan från tidig ålder och utvecklade så småningom en passion för både hästar och travsport. 

Som barn hjälpte Åke till att sköta om familjens hästar vilket ledde till en stor bank av erfarenheter, kunskap och färdigheter. Åke både tränade och vårdade hästarna, och lärde sig samtidigt allt mer om travsporten och allt vad det innebär. 

Familjens stora intresse för trav tog även Åke Svanstedt till evenemang och lopp där han i tidig ålder fick se proffsen på nära håll. Åkes uppväxt präglades av hans stora passion för både att köra och träna travhästar. Tidigt började Åke att tävla i lokala travlopp.  

Allt detta låg som grund för hans framtida karriär, både som tränare och som förare. Med en stark kärlek och koppling till hästar och trav hemifrån, lyckades Åke senare bli en av de mest framstående personerna inom travsporten. 

Åke Svanstedt karriär 

Med en stor dedikation till sporten och ett unikt sätt att förstå hästar har Åke Svanstedt blivit en av de mest respekterade namnen i travvärlden. Detta gäller både nationellt och internationellt. 

Nedan går vi igenom hur Åke Svanstedts karriär har sett ut genom åren, både som tränare och som kusk. 

Genombrottet under 1900-talet

Det var under 1900-talet som Åke Svanstedts genombrott som tränare ägde rum. Allting startar egentligen med att han börjar som lärling hos Stig H. Johansson. Stig H. Johansson är en av de mest framstående tränarna inom trav och detta innebar en ovärderlig start för Svanstedt. 

Genom att jobba tillsammans med Stig H. Johansson fick Svanstedt möjlighet att fördjupa sig inom att både träna och köra travhästar. 

Etablerar sig som egen tränare 

1983 gick Svanstedt från att vara lärling till att bli egen tränare vid Bergåker travbana. Trots en väldigt ung ålder lyckades han snabbt visa sin skicklighet som tränare och efter bara fyra år lyckades han även bli kuskchampion på sin hemmabana. 

Under de kommande åren så vann Åke flera tävlingar med hästar som han tränat själv. Under 90-talet blev han dessutom medlem i Tusenklubben. Detta är en prestigefylld klubb inom travsporten där medlemmar som vunnit 1000 tävlingar eller mer är välkomna. 

Efter många framgångar på travbanor runt om i Sverige lyckades Åke etablera sig som en framstående tränare inom travsporten. Han hade ryktet om sig att vara väldigt skicklig, både när det gällde att träna hästar och att föra dem. 

Under denna period var det bland annat hästarna Drewgi och Zoogin som fanns i hans stall. Tillsammans lyckades Åke Svanstedt och hästarna erövra flera prestigefyllda lopp i Sverige. 

Huvudtränare för Stall Palema och första segern i Elitloppet 

Under 2001 flyttade Åke Svanstedt till Bjertorps gård, som ligger utanför Vara. Här börjar en ny fas i karriären då han blir huvudtränare för Stall Palema. Detta uppsving i karriären blev en betydande faktor för hans fortsatta framgång inom travsporten. 

Efter tre år som huvudtränare för Stall Palema lyckas Svanstedt kamma hem sin första seger i Elitloppet 2004, tillsammans med Gidde Palema. År 2009 lyckades han återigen med en seger i Elitloppet, denna gång med hästen Torvald Palema. 

Den internationella framgången börjar 

Om 1900-talet var tidsepoken då Åke Svanstedt blev stor inom den svenska travvärlden, var det i början av 2000-talet som framgångarna tog sig utanför Sveriges gränser. Svanstedt deltog i flera olika tävlingar och evenemang utanför Sverige och gjorde snabbt ett avtryck som gjorde honom känd internationellt. 

Flytten till USA

När året blir 2014 väljer Åke Svanstedt att flytta till USA för att fortsätta sin framgångsrika karriär. Tillsammans med sin affärspartner Karl-Erik Bender börjar de investera i anläggningar i både Florida och New Jersey. 

Anledningen till de två olika anläggningarna var att kunna säkerställa ultimata träningsförhållanden året om. Anläggningen Palema Trotting i Florida användes för vinterträning medan anläggningen Legend Farm i New Jersey användes när tävlingssäsongen började. 

Även i USA lyckades han snabbt att etablera sig och blev en stor stjärna inom den amerikanska travvärlden. Under åren i USA har Åke Svanstedt deltagit i några av de mest prestigefyllda loppen i Nordamerika, och även vunnit flera av dem. 

Hall of fame 

År 2017 blev Åke Svanstedt invald i travsportens Hall of Fame. Detta är en otroligt prestigefylld institution vars uppgift är att hedra de mest framstående personerna inom travvärlden. Att bli invald i travsportens Hall of Fame är ett kvitto på en otrolig prestation inom sporten och det är utan tvekan det högsta erkännandet inom trav.

Det faktum att Åke Svanstedt valts in i Hall of Fame visar på hans många framgångar, hans otvivelaktiga talang och hans stora inflytande på sporten som helhet.  

Åke Svanstedt = Årets tränare 

En av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom travsporten är ‘Årets tränare’. Detta är en utmärkelse som erkänner den tränare som har presterat allra bäst under det aktuella året. Detta är ett pris som delas ut i flera olika förbund och organisationer för trav runt om i världen. 

Åke Svanstedt är en av de personer inom travsporten som har vunnit “Årets tränare” flest gånger. Han vann bland annat utmärkelsen i Sverige under åren 1996, 2003, 2009, 2010 och 2012. Den senaste vinsten för Svanstedt var 2023 när han vann “Årets tränare” i USA. 

Åke Svanstedt under ett lopp

Det utmärker Åke Svanstedt som tränare 

Som tränare är Åke känd inom travvärlden för sitt hårda arbete och sin dedikation till både sina hästar och till sporten. Det går inte att förneka att han lägger ner mycket tid och energi för att göra hans hästar redo för tävling. 

Varje häst behandlas individuellt och har sina unika träningsprogram, utifrån deras behov och förmåga. Som tränare är han dessutom väldigt duktig på att få ut det bästa av varje häst som han tar sig an. Med stor kunskap och lång erfarenhet ser han alltid till att hästarna är i toppform inför en tävling. 

Något annat som utmärker sättet som Åke tränar sina hästar på är att han är nyfiken och öppen för att testa nya sätt. Han är hela tiden på jakt efter nya sätt att utveckla och förbättra sina hästar, och sig själv. Detta är någonting han lyckats bra med tack vare hans enorma skicklighet och hans långa erfarenheter.  

Meritlista: Lopp som Svanstedt vunnit 

Under åren som tränare har Åke Svanstedt  flera stora och prestigefyllda travlopp. Loppen tar sig från svenska travbanor till internationella evenemang. Några av de mest framstående loppen där Åke stått som vinnare inkluderar:  

  • Hambletonian Stakes
  • Elitloppet
  • Svenskt Travderby
  • Oslo Grand Prix
  • Breeders Crown
  • Kentucky Futurity
  • Canadian Trotting Classic
  • Yonkers Trot
  • International Trot
  • TVG Free For All Trot
  • Maxie Lee Memorial Invitational
  • Graduate Series
  • Dayton Trotting Derby
  • Stanley Dancer Memorial
  • Earl Beal Jr. Memorial Trot

De mest framstående hästarna som Svanstedt arbetat med 

Åke Svanstedt har under åren tränat flera omtalade, framstående hästar. Många av de hästar som Svanstedt har tränat har blivit ikoner inom travvärlden. Mycket tack vare hans skicklighet och expertis som tränare. 

Några av de mest kända hästarna inkluderar:

  • Captain Corey
  • Resolve
  • Six Pack
  • Perfect Spirit 
  • Nuncio
  • Walner
  • Muscle Hill
  • Plunge Blue Chip
  • Greenshoe 

Resolve 

Resolve var en av hästarna under Svanstedts ledning som utmärkte sig rejält. Travhästen presterade på hög nivå både i tävlingar i Nordamerika och runt om i Europa. De främsta färdigheterna hos Resolve var uthållighet, stark vilja och ett väldigt lugnt temperament – vilket ledde till flera imponerande segrar. 

Åke Svanstedt och Resolve lyckades tillsammans kamma hem vinster både i svenska Elitloppet och Breeders Crown i USA för att nämna några. 

Six Pack 

En amerikanskfödd travhäst som tränades av Åke var Six Pack. Tillsammans hade de en fin karrirär med flera prestigefyllda segrar. Six Pack tog bland annat hem en seger i Hambletonian Stakes, vilket är ett populärt lopp i Nordamerika. 

Walner 

Walner är ytterligare en travhäst född i Amerika som tränades av Åke Svanstedt. Tillsammans lyckades de med flera fina prestationer och många segrar i stora lopp. Några av de största loppen där Walner vunnit är Breeders Crown och Kentucky Futurity

Perfect Spirit 

Travhästen Perfect Spirit var en svenskfödd häst med flera framgångar i bagaget. Perfects spirit snabbhet och uthållighet kombinerat med Åkes erfarenhet ledde till flera viktiga segrar. Bland annat i Svenskt Travderby och Oslo Grand Prix. 

Åke Svanstedt och dopningsanklagelserna 

Även om karriären i mångt och mycket har varit väldigt lyckad för Svanstedt går det inte att förneka att det även funnits svåra tider. Åke Svanstedt har under åren skapat flera olika rubriker och kontroverser. Inte minst när det gäller de olika dopningsanklagelser som han har fått riktat mot sig. 

Det var under 2009 som Åke Svanstedt anklagades för att använda grisfösare med el när han tränade sina hästar. Detta är ett brott mot djurskyddslagen och gjorde således att han ställdes inför rätta. I samband med detta valde hans dåvarande sponsor ELON att avbryta hela sitt samarbete med Svanstedt. 2010 friades senare från anklagelserna i oktober 2010. 

Under 2016 stängdes Åke Svanstedt av, eftersom att man ansåg att hans hästar Resolve och Blue Muse var dopade med dexametason. Ett liknande fall skedde några år senare, när Åke Svanstedt var tränare för den tvåårige passgångaren Captain Cowboy. 

Det är November 2021 och Captain Cowboy har precis vunnit loppet The Standardbred. Hästen fastnar i en dopningskontroll och man hittar återigen för höga värden av dexametason i tränare Åke Svanstedts häst. Vinsten blev därefter fråntagen. 

Åke Svanstedt själv har hävdat att det måste ha varit ett misstag vid provtagningen. Han hävdade även att ingen av hans hästar hade fått dexametason. 

Åke Svanstedt idag 

Åke Svanstedt är fortfarande aktiv och högst aktuell inom trav, både som tränare och som förare. Han fortsätter att leverera prestation efter prestation och framgångarna avlöser varandra. 

Under 2023 lyckades Svanstedt med flera bedrifter. Till exempel blev han utnämnd till Årets Tränare och samma år lyckades hans stall dra in över 100 miljoner kronor. Framgångarna är helt enkelt ett faktum. 

Utöver trav och hästar tar även familjen stor plats i Åkes liv idag. Totalt har Åke 4 barn och en fru. Åkes fru är faktiskt också en del av travvärlden, han är nämligen gift med kusken Sarah Svanstedt. 

Vad framtiden har att erbjuda Svanstedt återstår att se. Men en sak är säker. Karriären är långt ifrån över. 

Sammanfattning 

Sammanfattningsvis kan man beskriva Åke Svanstedt som både en legend och en ikon inom travsporten. Under flera decennier har han med sin skicklighet lyckats med enastående prestationer och framgångar på travbanor över hela världen. 

Åke Svanstedt är idag en av de främsta inom travsporten och har dessutom lämnat ett stort avtryck på sportens historia och framtid.