Nu är det klart med flytt till USA | 2013-07-01

Beslutet är definitivt taget.
I början av november slutar jag som travtränare i Sverige och flyttar till USA.
Den främsta anledningen är att få arbeta i ett behagligare klimat.
Jag kommer i fortsättningen att bedriva min tränarverksamhet på gården i Vero Beach i Florida.
Det blir ett nytt liv för mig och min familj som väntar och givetvis känns det spännande.


Tankarna på att en dag i framtiden kanske trappa ner och flytta till USA väcktes för sju år sedan. Karl-Erik Bender tipsade mig om en gård i Vero Beach som var till salu. Det var tidigare ett ställe för ridhästar och det blev till slut att vi köpte gården tillsammans.
Palema Trotting är ett jättefint ställe med 92 boxar, rundbana, rakbana, en tungsprungen bana, motionsslinga och mycket hagar. Den ligger en och en halv timmes bilväg från Orlando i Florida.
Nu känner jag att tiden är mogen för att ta steget fullt ut och flytta dit.
Givetvis har jag funderat och övervägt det här beslutet länge och väl tillsammans med min familj. Men efter att vi väl fått arbetstillståndet klart för en tid sedan så bestämde vi oss på en gång.

Kör för fullt till november
Jag kommer därför att successivt avveckla min rörelse här i Sverige. Det kommer att ske under sommaren och hösten men jag vill poängtera att jag med full kraft och oförminskat engagemang kommer att träna och köra lika mycket här hemma fram till i början av november. Förutsatt att vi har några hästar kvar förstås. Men jag hoppas att det blir en lagom nedtrappning så att personalen kan jobba kvar så länge som möjligt.

Främsta skälet är klimatet
Det främsta skälet till flytten är klimatet. Jag har varit igång och jobbat hårt och intensivt i 30 år som tränare och kusk. Framförallt har de senaste tio åren slitit hårt med att först träna 200 hästar och sedan köra så mycket lopp på många tävlingsdagar som jag har gjort. Speciellt på vintrarna har det varit slitsamt med sena kvällar och nätter i bilen på dåliga väglag. Nu vill jag leva ett lugnare liv i ett behagligare klimat.

Är rätt läge nu
Sedan vill man ju flytta innan man blir för gammal och man vill ju ha någon behållning av att komma till ett nytt land med nya utmaningar. Därför känns det som ett rätt läge nu när man fortfarande är sugen och tycker att det är kul. Det ska bli spännande få träna unghästar i USA.

Blir en ny livsstil
Samtidigt blir det en helt ny livsstil för mig. Tävlingssäsongen där borta är så säsongsbetonad att under vinterhalvåret, när man är i Florida med hästarna, så tävlar man ingenting utan då bara tränar och förbereder man dem inför den kommande tävlingssäsongen. Så från november fram till och med i slutet av april kommer så kommer jag i stort sett inte att köra några lopp alls.
Men sedan på sommaren när man är uppe i New Jersey från maj till oktober är det tävlingar mest varje dag.

Vet ej hur stor verksamhet i nuläget
Många undrar säkert hur stor verksamhet vi ska bedriva i USA och hur många hästar vi ska ha i träning. Det är omöjligt att svara på i dagsläget. Jag hoppas att vi kanske kan ha 20-30 hästar efter ett tag i bästa fall. Om jag får kunder som vill handla hästar så kommer jag att vara på auktionerna i Lexington i början av oktober och i Harrisburg i november.

Björn Norén blir försteman
Jag har anställt en försteman och det är Björn Norén som kommer att börja jobba hos mig. Han har tidigare varit hos Jimmy Takter i elva år där han har varit försteman och de senaste åren har han varit egen tränare i Kanada. Man behöver ha med sig någon som kan systemet och hur sporten fungerar där borta.
Jag vet i nuläget inte om jag kommer att få med mig några hästar från Sverige. Men Björn Norén har sagt att de äldre hästarna har många lopp med fina prispengar i borta i USA. Han tycker därför att vi borde försöka få med några gulddivisionshästar dit. Vi får se hur det blir med den saken.

Ger det fem år till en början
Vad som sedan händer framöver får framtiden utvisa. Om jag och min familj trivs väl och det fungerar bra så talar väl allt för att vi blir kvar. Men skulle vi inte trivas och det inte fungerar så är det ju bara att flytta hem igen. Vi har sagt att vi ska ge det fem år och det passar också bra i tiden nu när vi har småbarn som inte ska börja skolan förrän om fem år (Erik).

"Travet har gett mig mycket"
Om jag kommer att sakna något från Sverige?
Ja, den frågan bör nog ställas om ett år. Just nu vet jag inte.
Men jag vill också poängtera att travet har gett mig otroligt mycket med många roliga upplevelser och resor världen över. Jag har fått träffa mycket trevligt folk och hade jag inte hållit på med travet hade jag inte fått vara med om allt det här. Så det är jag tacksam över.

Anders blir kvar - Rickard följer med
Vad händer här hemma på Bjertorp då?
Ja, klart är att Rickard och hans fru Petra följer med till USA. Däremot så blir Anders kvar och han ska ta ut sin proffslicens och driva en egen tränarverksamhet. Det ska även Glenn H Persson, Raoul Engblom och Ville Nisonen göra. De ska köra sina rörelser var för sig.
Bjertorp är under försäljning men om vi inte hittar någon köpare så kommer de att hyra av mig istället.

Åke Svanstedt
 
Nu är det klart med flytt till USA2013-07-01
"Jag är stolt över ett nytt rekordår"2013-01-07
En konstig incident och upplevelse2012-08-26
En otroligt historisk dag2012-07-23
Tillbaka igen - och eftersnack V75 Halmstad2012-02-12
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Admin