Torvald finare än någonsin i Åbergs - skippar USA | 2009-08-03

Torvald Palema var fantastiskt fin när han lekande lätt vann Hugo Åbergs Memorial.
Idag har vi också bestämt att vi inte åker till USA.
Nästa start blir istället Sundsvall Open Trot på Bergsåker.
Det ska bli kul att komma "hem" till Sundsvall och visa upp en sådan här fin häst.


Det händer mycket så här under högsäsongen.
Trots att det bara är några veckor sedan förra krönikan har det hänt en hel del.
Estepona var tvåa i Stochampionatet och fortsätter att överraska oss. Hästarna fortsätter att tävla bra överlag och det var kul för min son Anders att han fick vinna några lopp när han var hemma och hälsade på. Nu har han åkt tillbaka till USA där han jobbar hos Jimmy Takter.

Var helt hundra i Åbergs
I tisdags var det som vanligt en härlig kväll på Jägersro. Just på Åbergsdagen är det alltid en speciell stämning och mycket folk runt banan. Torvald Palema gjorde oss inte besvikna utan var fantastiskt fin i loppet. Jag kände redan i ett jobb på torsdagen innan loppet att han nu var riktigt, riktigt bra. Då kändes han faktiskt hundraprocentigt fräsch och fin. När han vann Forus Open var han 90-procentig...och i Elitloppet var han "bara" 75-procentig...
Det visar bara vilken hög lägstanivå som hästen har.

"Jaded och Russel November chanslösa"
I Hugo Åbergs Memorial var han kanonfin under hela loppet. Jag tror nästan aldrig jag har känt mig så säker någon gång i ett sådant stort lopp. I sista sväng kändes det otroligt bra och han accelererade något enormt när jag vred ut hästen till attack. Han avgjorde på några steg över upploppet och hade lite sparat på tiden 1.09,7.
Många experter hade pratat om både Jaded och Russel November innan loppet och trodde att de skulle vinna. Men nu var båda chanslösa trots att de fick perfekta resor. Jaded fick ledningen och Russel November fick rygg på Torvald men kunde inte följa över upploppet...

"Torvald känner sig starkare och överlägsen"
Det är helt otroligt vilken utveckling hästen har haft. Många frågar mig varför han har blivit så mycket tuffare och alltid kämpar numera i loppen. Jag tror att det har att göra med hans självförtroende. Det är en klok häst som vet om att han vinner och är bra. Han känner sig överlägsen och starkare än de andra hästarna. Förr kunde han slappna av när han kom först i loppen. Men nu jäklar kämpar hästen ända tills han har passerat mållinjen. Jag har nog aldrig varit med om en sådan här kolossal utveckling på en elithäst tidigare. Jag har ju tidigare berättat om hur tuff och kaxig han har blivit. Från att ha varit en vek "valacktyp" är han numera skrikig och vill slåss med de andra. Det har även visat sig i loppen då han som sagt kämpar som aldrig förr. Han vill verkligen vinna varje gång han är med.

Lång och besvärlig resa till USA - vi skippar den
Torvald Palema är den speedigast häst jag har kört. Han är en gudabenåd travare och det verkar som att han trivs bäst med att starta en gång i månaden. Vi har nu också bestämt att vi inte åker till USA. Eftersom han vann Elitloppet blev hästen direktkvalificerad till Breeders Crown på The Meadowlands. Jag var väldigt sugen på att åka dit, dels för att det är bra prispengar (2,5 miljoner kronor i förstapris), men även för att se hur fort hästen hade kunnat springa på en milebana.
Nu var dock ägarna inte så pigga på att resa och dessutom var transporten och resan för hästen betydligt värre än jag hade trott. Jag har hela tiden trott att han skulle kunna flyga från Göteborg till New York. Men istället var det meningen att han skulle åka bil till Amsterdam och sedan flyga därifrån. Bara bilresan i sig till Amsterdam är lång och jobbig, och därpå en flygresa med karantän och annat vet man inte hur det skulle sätta sina spår. Dessutom är kostnaden för alltihopa cirka 300 000 kronor.

Först Sundsvall och sedan Åby Stora Pris
Vi är istället rädda om hästen och fortsätter på hemmaplan. Det finns så mycket fina och penningstinna lopp här hemma i Sverige. Nästa start blir i Sundsvall Open Trot på Bergsåker den 29 augusti. Det ska bli kul att komma hem till min gamla hemmabana och visa upp honom. Jag hoppas och tror att hästen är i ett sådant fint skick då att han har chans att vinna. Förstapriset i Sundsvall Open är en miljon kronor. Därefter väntar Åby Stora Pris om Torvald fortsätter att gå bra. Just Åby Stora Pris hade vi nog inte kunnat vara med i om vi hade åkt till USA. Dessutom leder han ju storloppsserien Grand Cirquit. Om Torvald vinner den utgår det extra bonus på de intjänade pengar han har haft i lopp som exempelvis Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial. Både Sundsvall Open och Åby Stora Pris ingår i Grand Cirquit, så därför har han lika stora pengar att tävla om på hemmaplan som att äventyra med en lång resa till USA.

Fin Viking Kronos-hingst inropad på auktion
Det känns som ett rätt beslut och vi får hoppas att han får fortsätta att vara frisk och fin. Apropå Torvald Palemas ägare så ropade de in en fin häst på Luddes auktion i samband med Hugo Åbergs. Det är en ettårig hingst efter Viking Kronos som heter M.T.Golden Boy och kostade 400 000 kronor. Jag har faktiskt inte haft så många Viking Kronos-avkommor i träning, ett par tre stycken och det ska bli kul att få träna den här. Han ser jättefin ut exteriört sett och har en intressant härstamning.

Nu laddar vi för en fullspäckad vecka med trav nästan varje dag. På lördag har vi bland annat många hästar ute till start i V75-finalerna på Solvalla. Teaser Elegance kändes helt fantastiskt fin i måndagens intervalljobb. Ta det som ett tips om ni vill...

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin