Dags för Stochampionatet | 2009-07-14

Något bland det roligaste inom det här yrket är att se när hästar utvecklas extra mycket.
När medelmåttor förvandlas till riktigt bra hästar.
Senaste exemplen är Wood Laday (tvåa i Sprintermästaren) och Estepona (som kvalat in till Stochampionatet).
Då får man verkligen ett kvitto på att hästarna gillar vår träning.


Trippeltravet på Axevalla stundar den kommande helgen. Det är årets stora höjdpunkt för alla hästmänniskor på västgötaslätten. Det är fest i dagarna tre och det är en av årets roligaste helger. Men också en av de mest arbetssamma. Vi har mycket hästar till start under de här tre dagarna. Närmare bestämt 35 stycken. Dessutom är det många hästägare som brukar besöka oss på Bjertorp den här helgen och det är bara trevligt. Jag vill även passa på att hälsa alla hästägare välkomna till vårt tält på stallbacken. Det har blivit en tradition att vi bjuder på en bit mat under dessa dagar. Så även i år.

Nytt upplägg för Mystical Ann

Vi är inne i årets mest intensiva period med mycket tävlingar. Men det fortsätter att gå bra och hästarna är i fin form överlag. Vi lyckades kvala in två hästar till Stochampionatet vilket jag är väldigt nöjd med. Både Mystical Ann och Estepona vann sina uttagningslopp på bra sätt. När det gäller Mystical Ann så stod vi medvetet över Stosprintern. Det är en mycket speedig häst när hon får ett lopp i ryggar. Hon är klart bättre med sådana lopp eftersom hon blir hetsig i ledningen. Hästen har dock varit lite stänkrädd tidigare och sprungit och bromsat i ryggar. Men när vi satte på henne ett stänknät har det fungerat klart bättre. Vi har tränat henne kloss i ryggar i jobben och med stänknätet på. Det har fungerat perfekt. Jag hoppas och tror att hon går framåt med senaste loppet. Det ser bra ut inför söndagen men det krävs att hästen är i toppform och att vi har tur med löpningen. I så fall tycker jag att hon är en av de som har chans att vinna.

"Det kunde man inte tro"

När det gäller Estepona så var det en överraskning att hon lyckades vinna uttagningsloppet. Hästen har utvecklats något helt otroligt på slutet och verkligen gått framåt. Det kunde man inte tro när hon kom till oss förra hösten. Det är verkligen en gedigen märr som alltid gör sitt bästa. Hon är väldigt travsäker och har aldrig galopperat i lopp sedan hon kom hit. Hästen fick en fin resa i uttagningsloppet men var också väldigt bra som kunde avgöra enkelt.

Har aldrig vunnit Stochampionatet

Jag har aldrig vunnit Stochampionatet och det vore såklart en höjdare att få göra det på hemmaplan. Jag har varit tvåa ett par gånger tidigare. Men i år finns i alla fall chansen med Mystical Ann. När det gäller Estepona är det väl mer realistiskt att tro att hon ska tjäna pengar. Men vem vet, hästen överraskar oss hela tiden och jag tror att hon gör en bra insats på nytt.

"Makalös utveckling för Wood Laday"

Vad jag vill säga med inledningen i krönikan är att det är extra roligt att få vara med om sådana utvecklingskurvor som just Estepona har haft. Detsamma gäller även Wood Laday som var tvåa i Sprintermästaren. Han var jätteduktig där när han sprang 1.11,3 och tjänade över en halv miljon kronor. Hästen kom till oss i vintras och hade då inte visat så mycket. Men utvecklingen de senaste månaderna är helt makalös. På de åtta senaste starterna har han vunnit fyra lopp och varit tvåa i de andra loppen. Jag minns när hästen gjorde första starten för oss i vintras. Då blev han femma på en moddig bana i ett mediokert gäng i Örebro. Då tyckte vi ändå att han var ganska bra eftersom han i alla fall spurtade till slut…vilket var något han inte hade gjort tidigare…Tänk om någon då hade sagt att han skulle bli tvåa i Sprintermästaren fyra månader senare… Det känns i alla fall kul att hästarna gillar vår träning i sandbanan. De tar åt sig träningen på rätt sätt och utvecklas såväl fysiskt som psykiskt.

Flera bra V75-hästar

Vi har som sagt väldigt mycket hästar ute i helgen. Jag rekommenderar er att ringa betallinjen om ni vill ha tips i sista stund. På V75 har vi flera bra hästar till start. Såväl Hepburn Broline, Teaser Elegance, och Voodoo Hornline kan räcka om det stämmer. När det gäller Cash Winning Vita och M.T.Cherokee fick de väldigt dåliga lägen vilket är synd, för hästarna är i kanonform. Men de båda måste ha mycket tur för att räcka fram.

Hoppas att så många som möjlig besöker Axevalla till helgen. Det är som vanligt en härlig stämning runt banan. Vi ses där!

/Åke

/Åke Svanstedt

Tillbaka

Admin