Torvald lysande i Norge - kan dra till USA | 2009-06-30

Både Torvald Palema och jag hade en intensiv helg.
Det var en lång och jobbig resa till Stavanger.
Men när det gick så bra som det gjorde tar man lätt på det.
Stallet går för högtryck just nu och hästarna presterar väldigt bra överlag.


Torvald Palema reste hemifrån klockan 06.00 i fredags morse. Resan till Norges västkust tog cirka 15 timmar. Men hästen är en van resenär och det bekommer honom inte så mycket. Han är himla snäll och äter och dricker precis som vanligt. Skötaren Martina gör ett kanonjobb och håller hästen på bra humör.

Torvald Palema var så fin som jag hade hoppats på. Faktum är att han kändes ännu bättre nu än i Elitloppet. Det kände jag redan i värmningen då travet flöt mycket bättre. Väl i loppet var han också mycket smidigare än tidigare. Dock så förvånande han med att galoppera ifrån start. Han blev het bakom bilen och jag hann precis tänka att bara han inte galopperar nu. Och precis då så gjorde han det. Det har hänt en gång tidigare och det var i Copenhagen Cup för två år sedan. Normalt sett kan han inte galoppera och han är den värsta naturtravare jag har kört. Han ställde sig snabbt och fick ändå en hygglig position. När jag styrde på mitt i sista sväng accelererade han ordentligt. Då kände jag direkt att vi skulle hinna fram och han avslutade ruskigt fort.

Ger sig ALDRIG numera

Det som är så speciellt med Torvald är att han har ändrat sitt beteende en hel del senaste året. Tidigare var hästen en "blöt valacktyp" och lite harig och feg av sig. Nu är han tuff, kaxig och skriker åt de andra hästarna i stallet. Det avspeglar sig också på banan. När han började tävla hos mig sprang han alltid och fladdrade med öronen under loppen. Om han började göra så varvet kvar då visste jag att han skulle ge sig. Det var därför som jag tejpade öronen på honom i ett par lopp. Men det behövs inte nu längre. Torvald kämpar som en tiger i loppen och ger sig inte förrän han kommer först. Han har fått en jäkla vinnarinstinkt helt enkelt.

Tre timmars sömn

Tiden blev 1.10,7 och det var inte helt slutsålt i mål. Han kom hem till Bjertorp måndag morgon och det var alltså en lång resa för hästen och hans skötare.
Själv åkte jag också hemifrån tidigt i fredags då jag körde i Gävle på kvällen samt i V75 under lördagen. Sedan var det flyg till Stavanger från Stockholm men tyvärr var planet rejält försenat när vi skulle hem på söndagskvällen. Vi fick vänta i över två timmar extra i Oslo och planet landade inte förrän strax efter midnatt på Arlanda. Då var det bara att sätta sig i bilen och köra hem till Kvänum. Var väl hemma vid halv fyratiden och efter tre timmars sömn väntade 60 hästar som skulle gå snabbjobb...
Som tur var hade jag ledigt på måndagskvällen och nu laddar vi för sprintermästarhelgen i Halmstad. Vi får hoppas att det fina vädret håller i sig och även den här veckan är intensiv för stallet. Det är den i och för sig alltid nu på sommaren...vi har i alla fall 48 hästar till start under veckan och Wood Laday och Smoking Gun provar vi i Sprintermästaren. Jag tror att båda har chans att gå till final. De har båda utvecklats mycket och känts bra i jobben på slutet. Skulle Smoking Gun gå till final tror jag att han kommer att vara gynnad av två heat - och kanske ännu bättre i finalen...

Så nu kör vi vidare mot nya mål. Stallets hästar fortsätter att tävla mycket bra och siffrorna är jag enastående nöjd med. Vi har kört in 22,3 miljoner kronor och så här bra har det aldrig gått tidigare. Global Glide och Earl Tilly var riktigt bra båda två när de vann Norrbottens Stora Pris respektive Kalmarsundspokalen.

Kan bli USA för Torvald

När det gäller Torvald Palema så blir nästa stora uppgift Hugo Åbergs Memorial. Det är inte säkert att han gör någon start innan dess, för hästen verkar fungera bäst med en månads uppehåll mellan loppen. Sedan är vi inbjudna till Breeders Crown på The Meadowlands utanför New York. Loppet går samma helg som Sundsvall Open Trot i slutet av augusti och har över tre miljoner kronor i första pris. Visst är det lite lockande att åka dit och se hur fort han kan springa på en milebana. Men det beror också på hur hästen ligger till i Grand Cirquit-serien.

Nu får ni ha det så bra i värmen så hörs vi snart igen.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin