Underbar vecka | 2009-06-09

Det har hänt en hel den senaste veckan.
Först en underbar seger i Elitloppet med Torvald Palema.
Några dagar senare blev jag helt frikänd av Överdomstolen när det gäller incidenten i Drottning Silvias Pokal.
Det sistnämnda har jag lagt bakom mig. Men det verkar det inte som att alla har gjort…en del vill till och med försöka vara klokare än Överdomstolen..!


Först vill jag ägna några rader åt Torvald Palema. Denne fantastiske travare som kunde vinna Elitloppet trots att han inte kändes som bäst i värmningen. Han var bitvis halt för att ögonblicket senare trava helt klockrent. Det var skumt och jag har aldrig tidigare varit med om något liknande. Inte med en häst som sedan presterar på den här höga nivån. Eftersom han gjorde ett sådant topplopp i försöket hade jag segerförhoppningar till finalen. Jag kände redan i sista sväng att vi skulle vinna och hästen svarade för en enastående insats. Att kunna vinna Elitloppet på 1.10,4 trots att det är något som stör honom är egentligen helt otroligt. Det ska dock sägas att det bara är i låga tempon, och i vissa lägen, som han haltar. Det är inte hela tiden utan bara bitvis. Men när han sedan går för fullt så är travet helt perfekt. Då jobbar han med hela muskulaturen precis som han ska göra.

En ny veterinär ska gå igenom Torvald
Min veterinär har gått igenom Torvald Palema flera gånger utan att hitta något fel. Därför ska vi nu låta en annan veterinär göra en grundlig genomgång också. Men faktum är att hästen såg fin ut i sitt första jobb i torsdags efter Elitloppet. Vi ska dock ändå göra den här kontrollen för säkerhets skull. Någon ny start för Torvald är inte bestämd. Det kanske blir om cirka tre veckor. Två stora mål i sommar är Hugo Åbergs Memorial och Sundsvall Open Trot.

Tack för alla gratulationer
Jag tog ledigt från träningen dagen efter Elitloppet och gjorde just ingenting. Det kändes bra att få njuta av segern och en stor del av tiden gick åt till att svara i telefon på alla som ville gratulera. Det har också kommit hundratals sms, ett stort antal brev, tackkort och mail. Jag vill med dessa rader passa på att tacka samtliga för uppvaktningen. Det här var en seger som betydde extra mycket för mig rent känslomässigt. Tack ska ni ha allihopa!

Elitloppsveckan – en rekordvecka
Elitloppsveckan var också en rekordvecka för stallet med totalt 5,3 miljoner kronor inkört. Vi hade rekordmånga hästar till start – totalt 74 hästar – och allt fungerade helt perfekt. Jag har en rutinerad och oerhört duktig personal som har stor del i framgångarna. Att kunna starta så många hästar och på olika banor kräver sin planering och logistik. Men det klaffade väldigt bra och både jag och personalen är mycket glada över framgångarna. Några dagar efter elitloppssegern hade vi en fest för samtliga då vi åt gott och hade trevligt. Jag har tidigare hyllat personalen här på hemsidan och gör det gärna igen. De har väldigt stor del i framgångarna.

Slapp intervjuer – fick arbetsro
Inför elitloppshelgen frågade Solvallas sportchef Mattias Stenby om jag ville ha extra vakter runt stallet under tävlingarna. Men jag sa till honom att det inte behövdes. Det enda jag begärde var att få slippa intervjuer om tips och annat. TV4 försökte förstås i början att tränga sig på men sedan var det lugnt. Det var väldigt behagligt i stallet hela helgen utan en massa journalister som sprang runt och jagade tips. Varken jag eller personalen blev störda och kunde arbeta i lugn och ro. Så här borde det faktiskt vara jämt och det är kanske något att tänka på för andra tränare som har många hästar till start. Just alla intervjuer under en tävlingsdag, alltifrån stallbacken till provstarter innan loppen, är ett störningsmoment.

Skönt att bli friad
Till sist tänker jag bara kort beröra att jag blev frikänd av Överdomstolen. Det kändes skönt och helt rättvist. Riktiga jurister har tittat på det här och precis som disciplinnämnden kom de fram till att jag inte hade gjort något regelvidrigt i min körning. Vad som sedan sägs i en TV-intervju håller inte för att döma någon rent juridiskt. Ni som hänger med vet ju vid det här laget att jag inte pratar med TV4 längre. Det kan ju rendera i att bli alldeles för dyrt med sådana intervjuer…
Jag har i alla fall lagt incidenten i Drottning Silvias Pokal och allt efterspel bakom mig. Men det verkar det inte som att alla har gjort. Av någon anledning vill en del försöka vara klokare än överdomstolen..! Men de personerna får hålla på och tjattra bäst de vill. Själv koncentrerar jag mig på att träna och tävla med mina hästar. Jag hoppas att vi får njuta av en härlig sommar med mycket trav på hög sportslig nivå.

Åke

/Åke Svanstedt

Tillbaka

Admin