Orättvis dom | 2009-05-20

Det kändes som att de på förhand hade bestämt sig för att straffa mig rejält.
Så upplevde jag det när jag mötte disciplinnämnden på STC idag.
Jag var slagen redan innan mötet började.
Straffet som sådant är oerhört tufft. Så saftigt trodde jag inte att det skulle bli. Det är en orättvis dom som inte bara drabbar mig, utan även hästägarna.


Det var mest juristen Göran Wahlman som pratade och domderade om vilka regler som gällde. De andra två, Bo Hjertsson och Jim Frick, satt mest tysta.
Böterna kan jag godta, men att även stänga av mig i 28 dagar är alldeles för hårt. Mina kunder drabbas, eftersom hästarna inte tävlar lika bra när jag själv inte kör. Sådant här kan medföra att jag tappar hästar och kunder på sikt.

Tyckte inte att jag körde fel
Jag är medveten om att jag uttryckte mig fel i TV4:s intervju. Det var olyckligt. Men däremot gjorde jag inget fel i körningen. Att kuskar byter spår och går ut i andraspår istället för att välja open stretch sker dagligen. Och det höll disciplinnämnden med om. De tyckte inte att jag körde fel. Utan det var orden efteråt som blev orsaken till det här.

Någon på TV4 gillar inte mig
Men nu är det slut med intervjuer i TV4. Och det gäller för övrig media i landet också. De kommer att få mycket svårt att prata med mig i fortsättningen. Det är så uppenbart att någon på TV4 inte gillar mig. Jag vet inte om det handlar om avundsjuka för att vi vinner så många lopp och kör in så mycket pengar. Något måste det vara i alla fall. Jag vill inte kalla det någon bojkott, men det känns inte kul att prata med någon som ogillar mig.
Sedan är det vissa journalister på en speciell tidning som inte gillar mig. De blev så upprörda när vi startade betallinjen för ett år sedan. Efter den händelsen har de jagat mig hela tiden. Men att börja med tips på telefonlinjen var ju bara ett sätt för oss att få mer tid över till annat.

Känner mig illa behandlad
När det gäller TV4 har de en förmåga att alltid vinkla saker till det negativa. Jag känner mig mycket illa behandlad under året som har gått. Saker som jag säger misstolkas och jag känner mig ständigt attackerad. Det verkar som att vissa programledare, kommentatorer och så kallade experter har något emot mig. Varför ska jag då ställa upp för dem? Nej, de behöver inte besvära sig alls mer i fortsättningen. Jag kommer inte att ställa upp på något mer framöver. Men det borde de ha fattat vid det här laget...

Ska överklaga
När det gäller den orättvisa domen kommer jag att överklaga. Det blir till STC:s Överdomstol men tyvärr har jag inga större förhoppningar. Det finns väl nästan inget domslut som STC har beslutat som har blivit ändrat där. Så det känns lite meningslöst men jag ska i alla fall göra ett försök. Om inte annat som en markering för att domen är alldeles för hård.
Annars ska min avstängning börja gälla från den 3 juni. Uppskattningsvis kör vi kanske in två, tre miljoner under juni eftersom det då är flera storlopp som är planerade för våra hästar. Så då förstår alla att det här blir ett stort inkomstbortfall.
Men, men, det är bara att kämpa vidare. Det känns för jävligt just nu men jag kommer igen. Hästarna har i alla fall aldrig gått bättre och vi leder ju den allsvenska tränarligan med klar marginal. Synd bara att det blir sådant här smolk i glädjebägaren.

Flytt till USA
Avslutningsvis några rader om USA. Jag gillar värmen och jag gillar Florida. Att avsluta min tränarkarriär där har jag funderat på länge. Dels är det en ny utmaning och dels så gillar jag inte vintrarna speciellt mycket. Men det ligger flera år framåt i tiden och är inte aktuellt just nu. Jag och Karl-Erik Bender har lagt handpenning på en gård i Florida. Vi ska bestämma oss om en månad ifall vi köper den eller inte. En flytt dit i framtiden är i alla fall inte omöjlig. Och då är det ju bra att det redan finns en komplett träningsanläggning som står och väntar. Under tiden kan vi hyra ut den till andra. Men tills vidare är det Sverige som gäller och vi ska fortsätta kämpa.

Åke / genom Börje Holmlund

/Åke / genom Börje Holmlund

Tillbaka

Admin