En otroligt historisk dag | 2012-07-23

Vilken otrolig dag det blev.
Sju segrar totalt och att få ta seger nummer sextusen i Stochampionatet är ju nästan osannolikt.
Dessutom var fem av segrarna inom V75.
Hela dagen är min näst största framgång någonsin i travkarriären.
Efteråt blev det en lugn kväll hemma och firandet tar vi på tisdag kväll med personalen.


Att det skulle gå så här bra var förstås inget jag trodde på förhand. Visserligen hade stallets hästar tävlat bra både fredag och lördag och de sprang in drygt 700 000 kronor under de dagarna.
Men när jag vaknade i morse hade jag ingen som helst tanke på att varken kunna klara sextusen segrar eller att vinna så här många lopp.
Eftersom jag varit avstängd i tre dagar var jag förstås sugen på att köra lopp igen. Jag hade varit med och värmt hästarna under de andra dagarna men man vill ju vara med och köra, speciellt under en så här stor helg.
Det började också bra med ett par segrar i de inledande loppen. Sedan rullade det på en efter en i V75 men man tänker ändå inte så mycket på just sextusen segrar eftersom man är så inne i varje lopp och med de olika hästarna. Det finns så mycket annat att tänka på med värmningar och lopp hela tiden.

Ville inte släppa fram Ulf Ohlsson
Inför Stochampionatet sa Svante Båth till mig att Drillbit Ås var i bättre form än i försöket. Hästen kändes också jättefin och hade en verklig vinnarinstinkt. Vi hamnade utvändigt om ledaren men det blev egentligen inget lopp eftersom det gick så sakta. Så det gjorde inte så mycket att vi satt i dödens. Under merparten av loppet inriktade jag mig på att kanske kunna bli tvåa som bäst. Jag trodde ingen skulle kunna slå ledande Digital Darling som fått bestämma i ledningen. Men den hästen hade en sämre dag samtidigt som min var i toppform. Ett par gånger mitt i loppet försökte Ulf Ohlsson (som satt i andra par utvändigt) att gå fram utvändigt om ledaren med Askens Valencia. Men eftersom det hade gått så sakta ville jag inte släppa fram någon i dödens före oss. Jag tyckte att det var lite för sent för att göra det. Så varje gång som Ulf gick ut så ökade jag farten. Det ska till några riktigt bra hästar för att kunna plocka några längder på täten när det har gått så pass långsamt.

Var trött 100 kvar – men tog fram vinnarinstinkten
Det blev egentligen ingen riktig körning förrän trehundra meter kvar. Samtidigt såg jag att Örjan inte hade så mycket att köra med. Men det anföll hästar ute i banan och faktum var att hon kändes trött 100 meter kvar och tappade farten. Fast när Stefan Söderkvists häst kom upp på utsidan svarade hon. Då kände jag väldigt tydligt att hon har den där riktiga vinnarinstinkten. Hon kämpade allt vad hon kunde och gick hela vägen in i mål. Det var starkt gjort och det visar att hon är en topphäst. Hon var satt i mycket bra form av sin tränare Svante Båth och då är det alltid lite lättare att vara kusk. Det är tränarjobbet som är det stora i det här.

En fantastisk söndag
Eftersom jag aldrig vunnit Stochampionatet tidigare var det givetvis en jättekul seger. Det är inte ofta jag gör segergest men det här var något alldeles extra. Inför det loppet hade jag också koll på att det bara var en seger kvar till sextusen. Att då få ta den i min hemmabanas största lopp är förstås stort. Det blev en fantastisk söndag med drygt 1,5 miljon kronor inkört. Jag tycker att det är min näst största framgång i travkarriären någonsin. Att vinna sju lopp en tävlingsdag är väldigt, väldigt svårt. Och att då fem av segrarna är i V75 gör det hela ännu mycket större. Det är vad jag vet ingen kusk eller tränare som har lyckats med tidigare. Men det är hårfint mot dubbelsegrarna i Kunga- och Drottning Silvias Pokal i våras. Fast att det här kom på hemmaplan under den här storhelgen smäller förstås extra högt. Det är bara Torvald Palemas seger i Elitloppet och hela den helgen på Solvalla som jag tycker är det största i min karriär. Det var speciella omständigheter just då och hästarna gick otroligt bra hela helgen med Torvald seger som den stora höjdpunkten.

Braås Palema – lika bra som Merger Blue Chip
På förhand tyckte jag att vi hade några bra chanser. Många av hästarna hade bra startspår och det underlättade mycket. Hade alla haft bakspår hade jag inte vunnit alla loppen. På förhand trodde jag extra mycket på ett par av dem, bland annat Braås Palema. Den här gången var det läge att trycka av henne ifrån start och det var första gången som jag gjorde det. Hon öppnade också snabbt och svarade ut de andra jättelätt. Hon kändes bra hela vägen och det gick riktigt fort sista tvåhundra metrarna. Det blev en mycket lätt seger och hon visade nu att hon är i samma klass som Merger Blue Chip. Jag har tidigare sagt att hon kan bli lika bra och efter det här loppet kan jag säga att det är hon nu.

Metior Easy värd extra plus – räcker i årgångsloppen
Av övriga vinnare vill jag framhålla Flowstarter G. som tog andra raka på ett bra sätt och det är en stenhård märr som är väldigt stark. Conrads Garland var också kul att han fick vinna och eftersom han suttit fast två gånger på slutet var det läge att köra offensivt idag.
En häst som jag tycker är värd lite extra plus är Metior Easy. Hon började bra som tvååring och vann två lopp men blev sedan illa sparkad i hagen. Hon blev sparkad mitt på knäskålen i ett bakknä och fick opereras. Enligt veterinären var det dålig prognos på att hon skulle kunna komma tillbaka. Men med förra loppet i kroppen hade jag lite på känn att hon skulle gå riktigt bra idag. Hon vann hur lätt som helst med krafter kvar och det är kul att hon har kommit igång så bra igen även om det har tagit tid. Det är en häst som är så kapabel att hon kommer att räcka i årgångsloppen framöver.

Champagne och segermiddag på tisdag
Det är en del som frågar hur man ska fira efter en så här framgångsrik dag. Men grejen är att jag är helt slut efter en så här lång tävlingsdag. Ja, efter hela helgen egentligen. Det är påfrestande och så här några timmar efteråt är man trött men självklart väldigt glad. Vi bestämde att vi bara skulle ta det lugnt hemma ikväll och koppla av. Det var skönast så att få njuta lite i lugn och ro. Det fick bli en sallad till middag och champagnen sparar vi till på tisdag. Då tar vi en middag med personalen och festar lite då istället.

Åke Svanstedt

/Åke Svanstedt

Tillbaka

Admin