Tillbaka igen - och eftersnack V75 Halmstad | 2012-02-12

Nu har man hunnit bli varm i kläderna igen efter semestern.
Tänkte köra lite eftersnack här ifrån Halmstads V75-tävlingar.
Clear Signs seger i gulddivisionen gladde men i övrigt var det stolpe ut.
Det känns annars kul att vara tillbaka igen och vi har fina träningsförhållande på Bjertorp nu. Det finns många spännande nyförvärv som tränar bra och i mars räknar jag med att stallet kommer på bred front igen.


Fem veckors semester är det längsta jag har haft någonsin. Det var skönt att koppla av i sol och värme i Florida och det behövdes efter några tuffa vintrar. Vi bestämde oss tidigt i fjol att vi skulle ta en rejäl semester under hela januari. Men nu är det kul att vara tillbaka igen och inför Halmstads V75-tävlingar hade jag inte kört i V75 på nästan två månader. För min egen del som kusk gick det inget vidare, men desto större glädjeämne var Clear Sign i gulddivisionen. Han har visat bra form på slutet och att det blev en nolla i senaste starten kan man bortse ifrån. Han hamnade invändigt i ett lopp där det gick väldigt fort sista 500 metrarna. Man ska tänka på att han var nära att slå Quarcio du Chene i Örebro i december.

Clear Sign vann med krafter kvar
Jag sa till Jorma innan loppet att han skulle satsa framåt och vara offensiv. Jag sa till honom att bara släppa ledningen till Nahar ifall han kom. Men han kom ju aldrig. Istället var det Spring Erom som provade men jag tyckte att den hästen var för dålig senast. Eller dålig, han vann ett dåligt lopp och fick gå i botten för att vinna. Så det var ingen bra rygg att släppa till. Att det skulle räcka till vinst visste man ju inte men Clear Sign gjorde det jäkligt bra som kunde vinna. Enligt Jorma hade hästen lite krafter kvar och han behövde aldrig rycka norsken på honom. Nästa start blir i V75-finalerna om två veckor.

Blivit bättre efter operationen
Clear Sign är annars en helt perfekt häst att köra. Han är ovanligt stor, pullar aldrig och är aldrig lat i loppen. Han gör det han ska göra. Hästen har tjänat mycket pengar de senaste åren men inte vunnit så många lopp. Det är dock absolut inget fel på hans löphuvud. Snarare tvärtom. Han har haft problem med sina framknän tidigare och sprungit och haft ont lite för länge i sina ben. Men hästen har bitit ihop och med tanke på det är det starkt gjort att ha tjänat så mycket pengar som han har gjort. Sedan han opererades i fjol har han blivit klart bättre.

Inte rätta fästet för Indigo
Av de övriga V75-hästarna kan följande sammanfattas:
Indigo Broline tror jag galopperade för att han inte fick rätta fästet med bakhovarna i banan. Han gick barfota bak och jag kände redan i provstarten att det inte var helt hundra. I övrigt kändes hästen fräsch och fin men han brukar vara säker på benen och inte galoppera i början av loppet som han gjorde. Han gick bra efter galoppen och spurtade faktiskt bra in i mål.

Helt fel för Braås Palema
Braås Palema blev det helt fel för. Hon klarade femtespåret bra men hamnade i en dålig rygg som var favoriten Operett Ribb. Jag tyckte inte att den hästen såg trött ut när det attackerades bakifrån och därför satt jag kvar i det läget. Men bara 50 meter senare började favoriten tröttna och då var det redan för sent för mig att ta oss ut eftersom vi då hade fått en häst på utsidan. Nu blev det helt tvärstopp och vi blev dragna bakåt. Det var lite synd när hon nu klarade femtespåret och kändes fin under loppet. Hon fick aldrig chansen och hade gott om krafter kvar.

Global Manhattan pullade stenhårt
Global Manhattan var alldeles för hetsig och trots att det gick 1.10 första 500 metrarna så stenpullade hästen. Jag var tvungen att gå fram 1200 meter kvar men han fortsatte att ligga på väldigt mycket. Det var synd för hästen känns väldigt fräsch och fin för dagen annars. Men han måste kunna hushålla med krafterna. Vi får ändra lite i utrustningen till nästa start för att få honom lugnare. Tidigare har det varit åt det andra hållet att hästen har varit trög istället.

Andra banor behöver få goda råd av Halmstad
Jag har hyllat Halmstadtravets bana tidigare och den var jättefin även nu. De har duktiga och framförallt intresserade banarbetare som jobbar där. Många andra banor i landet skulle behöva få lite råd av dem hur man gör för att få till en bra bana. Det är väl inte så farligt att få lite råd av andra. Åbys bana är exempelvis dålig på vintern, men däremot på sommaren är den bra.

Mycket hästar som tränar just nu
Apropå banor så har vi fina träningsförhållande på Bjertorp nu igen. Sedan en månad tillbaka kan vi träna hästarna i sandbanan och det känns bra. De är vana vid den sortens träning och det märks direkt på resultaten när vi inte kan köra i den på grund av väderleken. Nu har vi jättemycket hästar som är igång och tränar för fullt. Det är runt 185 till 190 hästar som tränar och bara i måndags körde vi jobb med över 90 hästar. Eftersom det inte är så många som startar just nu så är det därför flera som går jobb hela tiden. Det är kul att träna nu och det finns många nya spännande hästar som ser jättefina ut i jobben och som ännu inte har startat för oss. Många av dem känns startklara redan nu men jag vill vänta med att starta tills banorna blir bra. Jag vill inte starta dem på hårda banor och det dröjer nog in i mars innan stallet kommer på bred front igen. Det ska bli spännande att se vad de här nyförvärven kan prestera framöver.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin