Flera personliga och svenska rekord | 2011-12-14

Det har verkligen varit rekordens år för mig och stallet.
I helgen som gick passerade vi vårt tidigare all time high-rekord gällande inkörda pengar.
Men jag har även slagit mitt personliga rekord i antalet segrar som kusk.
Och totala antalet tränarsegrar med 374 stycken är också svenskt rekord.


I höstas trodde jag inte att vi skulle slå pengarekordet ifrån år 2009 på 43,8 miljoner kronor inkört. Men hästarna har fortsatt att springa bra, även om flera av de bästa har gått till vintervila. Annars brukar stallformen vara vikande för oss på höstkanten men våra hästar har hållit formen i år. Även om den inte har varit på topp överlag så har det räckt ändå. Framförallt för att många andra hästar hos konkurrenterna har tappat formen. Det känns bra att veta att våra hästar räcker till även om de inte är helt på topp.

”Ett fantastiskt år”
Att vi nu har kört in 44,1 miljoner kronor i år är helt fantastiskt. Vi har en mycket bra bredd i stallet och det är många hästar som har tjänat mycket pengar. Även om det inte är så många storloppssegrar så är det många hästägare som har fått glädjas över att deras hästar har sprungit bra.
Att det dessutom har blivit 57 tränarsegrar i V75 är också helt otroligt. Det känns väldigt inspirerande att ha tagit de här rekorden. Vi har ett mycket väl fungerande träningsupplägg och en väldigt bra och trofast personal som alla har stor del i det här.

Över 300 segrar som kusk – med egentränat
Vad som också är lite kul är att jag har slagit mitt personliga rekord i antalet segrar som kusk. En gång i tiden, jag tror att det var år 1998 eller 1999, så var jag den första kusk i Sverige att ta 300 segrar på ett år. Då körde jag mest som catchdriver och säkert 40 procent av segrarna var med hästar som jag inte tränade själv. Men nu har jag i alla fall slagit det rekordet. I år har det hittills blivit 316 segrar som kusk och då har de flesta varit med egentränade hästar. Så det känns lite roligare att ha vunnit över 300 lopp med hästar som man har tränat fram själv. Segerprocenten har också förbättrats och ligger nu på 23 procent vilket jag är mycket nöjd med.
När det gäller antalet tränarsegrar så har det blivit 374 stycken vilket är nytt svenskt rekord.
Man kan kort och gott säga att det här har varit ett fantastiskt år.

”Global Midnight bättre än jag trodde”
På V75 har det blivit i snitt mer än en seger per vecka under hela året. Global Midnight var bättre än jag trodde hon skulle vara när hon vann på Axevalla. Jag trodde inte att hon skulle ha sådan form direkt efter sin vila. Men det är bara att konstatera ännu en gång att hon är en undantagshäst. Och med riktigt bra hästar så behöver de inte ha absolut toppform för att vinna. Det är skillnad mot sämre hästar, de behöver ha toppform för att vinna i V75 men en sådan häst som Global Midnight håller sin höga standard hela tiden. Hon hade dessutom gott om krafter kvar vid segern senast. Det normala är att hon går framåt med loppet i kroppen och hon har känts fin i träningen efteråt. Det är svårt att säga när det ska ta stopp när hon bara vinner hela tiden. Nu är det tionde raka som gäller på Åby på lördag och jag hoppas att det går bra igen.

”Merger Blue Chip har överraskat positivt”
Merger Blue Chip har överraskat mig positivt och tjänat nästan en halv miljon på några starter i höst. Jag trodde inte att hon skulle bli så här bra som hon har blivit. Hästen har varit ömtålig i benen och blivit sliten efter varje lopp tidigare. Hon har alltid fått besöka veterinären efter varje start. Men nu känns hon fin efter loppen och då har formen kommit ännu mer. Hästen har blivit mycket fräschare och varit jättebra vid två raka V75-segrar och en andraplats i rikstoton. Senast vann hon med gott om krafter kvar och var nästan okörd i mål. Det är starkt gjort att som fyraårigt sto redan ha vunnit i Stoeliten mot äldre hästar. Det känns därför som att hon kommer att hävda sig bra i högsta klassen för ston nästa år. Känslan är att hästen blir ännu lite vassare nästa säsong.

”Våra hästar får VINTERVILA inte VINTERTRÄNA”
Men nu ska Merger Blue Chip inte starta mer i vinter utan hon får komma igen till våren istället. Hon ska VINTERVILA och det är något som mina hästar för göra efter en tuff säsong. Det är många som pratar om att hästarna ska VINTERTRÄNA men då brukar jag säga att mina hästar får VINTERVILA och INTE VINTERTRÄNA. Om hästarna har haft en lång säsong måste de få en tids vila och bara gå i hagen och slappa. Jag tycker att de behöver en viloperiod efter en tuff säsong. Efter vilan börjar man sedan att köra motion i några veckor innan man återupptar intervallträningen.

Lugnt för stjärnhästarna
Rent allmänt så är det många hästar i stallet som vilar och tar det lugnt just nu. Flera av de riktigt bra hästarna gick till vintervila tidigt, såsom Wishing Stone och Mellby Sambuca. De går redan motionsträning nu och ska börja träna igen direkt efter nyår. Även Covington Ås har gått till vintervila efter V75-starten i lördags. Han trivdes inte riktigt på banan och får komma igen till våren istället. Hästen har tävlat flitigt sedan januari och behöver en paus.

Moonbeam Hanover till avel
Däremot ska Moonbeam Hanover gå till avel. Hon har stoppat upp lite i utvecklingen och då är det bättre att gå till avel i tid än att slita på i ett år till. Jag tror att hon kan bli ett fint fölsto och hon ska betäckas med Muscle Hill.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin