Torvald Palema avtackas - historisk kväll och all time high-rekord | 2011-12-02

Torvald Palema får en värdig avtackning på Axevalla.
Nu jagar vi all time high-rekordet ifrån 2009 på 43,8 miljoner inkört.
Det känns inte som någon omöjlighet att slå det.
Vi har dock redan slagit svenskt rekord i antalet segrar i år.
Och så hade familjen en historisk kväll på Axevalla förra fredagen.
Både jag, Anders och Rickard vann lopp under samma kväll. Det firade vi med champagne och middag.
Dessutom kan jag berätta om två andra rekord för stallet...


Som alla vet så har Torvald Palema avslutat sin tävlingskarriär. En fantastisk häst som vann 44 lopp och sprang in 26,7 miljoner kronor. Tillsammans med Zoogin och Gidde Palema är han den bästa häst jag har tränat. Jag vill inte sätta någon före den andra utan håller alla tre för lika bra. De var alla otroliga hästar som hade en V12:a till motor och bra trav samt bra löphuvud. Riktiga tävlingsindivider alla tre. Torvald Palema hade en otrolig speed och var helt ren i travet. Han kunde inte trava illa utan var klockren hela tiden. På så vis var han överlägsen de andra två. Ingen kan jämföras med Torvald när det gäller speeden, den var fruktansvärd. Jag har aldrig kört en häst med en sådan speed och acceleration.

"Kanske den mest känslosamma segern"
Elitloppssegern med Torvald Palema smäller förstås högst. Det kanske även är den mest känslosamma segern jag någonsin har vunnit i min karriär. Utöver det så är det svårt att plocka ut något speciellt lopp. Torvald har ju vunnit så otroligt mycket och många fina storlopp. Det är klart att det känns lite vemodigt och jag kommer att sakna honom. Men det kändes bäst att sluta nu. Han visade i sista starten på Solvalla att han antingen har tappat gnistan, eller att det beror på att han är lite sliten och inte orkar. Då är det ingen idé att fortsätta längre. Hästen kommer att avtackas i morgon på Axevalla i samband med V75-tävlingarna. Det känns bra och det är roligt att han uppmärksammas. Ägarna ska bjuda på tårta på publikplatserna och hästen kommer även att finnas på publikplats så att folk kan träffa och klappa honom.

Rolig familjekväll
I fredags upplevde vi i familjen en rolig kväll på Axevalla. Både jag, Anders och Rickard vann lopp och det var lite historiskt. Undra om det har hänt någon gång tidigare, att tre familjemedlemmar har vunnit lopp samma kväll? Kanske att det har hänt för familjen Nordin eller familjen Takter någon gång? Är det någon som vet? Men det här var inget man hade kunnat tro för fem år sedan. Rickard hade noll intresse för hästar då och Anders hade precis slutat gymnasiet. Det var efter det som han blev intresserad och började jobba med trav. Det är kul att båda två nu har blivit så intresserade. Vi firade lite i söndags då vi åt middag tillsammans och drack champagne. Det var trevligt.

Nytt svenskt rekord med 358 segrar
Stallets hästar har per den 2 december sprungit in 42.739.792 kronor. Nu jagar vi all time high-rekordet ifrån 2009 som är på 43,8 miljoner kronor. Det känns inte som någon omöjlighet att slå det, men då krävs det förstås att det fortsätter att gå bra under den sista månaden. Om man jämför lite med 2009 så kan man notera att vi då hade kört in 42.855.000 kronor per den 9 december. Så om man jämför med de siffrorna ligger vi bra till. Snittar vi på drygt 44.000 kronor inkört per dag i december så slår vi rekordet.
Stallets hästar har också vunnit 358 lopp hittills i år, vilket är nytt rekord i Sverige. Det är jag såklart stolt över.

Mr Picolit lika bra som Mellby Sambuca
På V75 fortsätter det att gå bra. Sedan förra krönikan har det blivit två segrar genom Mr Picolit och Merger Blue Chip (nummer 53 och 54 i år). Mr Picolit är en jättefin häst som känns väldigt bra. Jag tycker att han har samma kapacitet som Mellby Sambuca men han känns mer hållbar och verkar ha hårda ben. Han vann V75 på 1.12,1 med krafter kvar och det känns som att han kommer att klättra genom klasserna.
Merger Blue Chip har gjort flera riktigt bra lopp på slutet och det var kul att hon fick vinna sist. Hon fick en perfekt resa men det är inte så många fyraåringar som bara går ut i Stoeliten och vinner. Jag tycker att det var starkt gjort.

Rygglopp för Torgil i fortsättningen
I övrigt från senaste V75 på Jägersro så satt Covington Ås fast med gott om krafter kvar. Han kändes fin och det känns som att han har hittat en växel till. Jag hade att välja på dödens eller fjärde invändigt och nu valde jag invändigt eftersom han hade gått i dödens två gånger tidigare.
När det gäller Torgil så vet jag inte om det var för att han låg på för hårt och därför tappade travet till slut. Han kändes fin i sista sväng och allt såg jättebra ut men sedan började han rulla i travet och 200 meter kvar var det tomt i tömmarna. Det var likadant i derbykvalen när han gick i ledningen och pullade stenhårt. Hästen är mycket lugnare när han går i ryggar så i fortsättningen lär det bli rygglöpningar för hans del.

Bytt ut 100 hästar på två månader
Jag skrev i förra krönikan att oktober var en rekordmånad i ett avseende. Vi bytte ut 56 hästar då och det hade aldrig hänt tidigare. Det var 56 hästar som lämnade stallet och 56 nya som kom in under samma månad. Ruljansen har fortsatt under november. Då var det 44 hästar som lämnade stallet samtidigt som det kom in 44 nya. Så totalt har vi alltså bytt ut exakt 100 hästar på två månader. Det har aldrig hänt tidigare och är ett rekord i sig.

Ett annat litet rekord är det på Axevalla i morgon. Vi har då 26 hästar till start under hela tävlingsdagen, varav 18 inom V75. Så många hästar har vi aldrig haft till start tidigare under en och samma tävlingsdag. Jag tror inte att någon annan tränare har haft det heller.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin