Bra utdelning i Breeders Crown och 40 miljoner inkört i år | 2011-11-06

Stallet passerade 40 miljoner kronor inkört i lördags.
Nettan Palema är otroligt fin och har utvecklats enormt i år.
Vi fick bra mycket utdelning i Breeders Crown-finalerna, med en seger, en andra- och en tredjeplats.
Och Torvald Palema känns jättefin så här i karriärens slutskede. Vi får hoppas på lite bättre tur med löpningen på lördag.
Sedan har vi bytt ut hela 56 hästar under oktober månad...


Med knappt två månader kvar av året så har vi redan slagit fjolårssiffrorna. Per den 6 november har stallets hästar sprungit in 40.305.242 kronor. I fjol blev det 39,1 miljoner för hela året. Det har blivit 321 segrar vilket ska jämföras med de 326 lopp som hästarna vann i fjol.
Det här är resultat som jag är väldigt nöjd med. Speciellt som det inte är någon eller några få hästar som har tjänat merparten av pengarna. Vi har exempelvis ”bara” vunnit två miljonvinster i år. Det är Torvald Palema (Forus Open) och Nettan Palema (Breeders Crown) som har grejat det. Istället är det många hästar som har dragit lasset och tjänat mycket pengar. Vi har haft en bra bredd på stallet i år och många som har vunnit i V75. Vi får se om vi kan nå all time high-rekordet från 2009 på 43,8 miljoner kronor. I så fall måste det gå jäkligt bra de här månaderna som är kvar.

Kanonlördag för stallet – men ändå långnäsa
Apropå Breeders Crown så var det en kanonlördag för stallet i Eskilstuna. Förutom Nettan Palemas seger i Breeders Crown för 4-åriga ston så blev Princess View tvåa och Celica Palema trea i de 3-åriga stonas final. Totalt blev det 1,8 miljoner kronor inkört till stallet. Det tycker jag är jättebra. Men Nybrink verkar ha högre krav eftersom vi fick långnäsa av honom i en tv-sändning. Vi hade fyra hästar med i finalerna och tre av dem blev etta, tvåa och trea. Det kanske blev långnäsa då för att den fjärde misslyckades...eller har han inte sett loppen?

Nettan Palema är finast av alla
Nettan Palema är i alla fall otroligt fin och har utvecklats enormt i år. Hon har allt, speed, styrka och bra löphuvud. Det är en drömhäst att köra i loppen, hon pullar ingenting och man kan köra hursomhelst. För tillfället tror jag att hon är den finaste och snällaste av stallets hästar som man kan köra i lopp. Dessutom är hon väldigt bra och har sprungit in 2,4 miljoner kronor i år.
Hon kändes fin hela vägen i Breeders Crown-finalen och det gick jäkligt fort sista 200 metrarna. Jag trodde på vinst hela tiden. Eventuellt blir det en start till i år. Det finns ett lopp för ston på Solvalla men det beror på hur vädret blir. Jag vill inte starta henne med broddar och blir det kallt och broddföre så blir det vintervila.

Princess View har tjänat en miljon
Princess View blev tvåa i sin Breeders Crown-final och tjänade 500.000 kronor. Hon har gått bra varje gång hos mig utom i en start då det blev galopp. Hästen har tjänat nästan en miljon kronor i år och det är starkt. Celica Palema blev trea och har utvecklats otroligt mycket bara de senaste månaderna. Det var starkt gjort att bli trea med så lite starter i sig.
M.T.Golden Boy däremot blev lite för trött för att jag ska vara nöjd. Visserligen galopperade han i början men jag trodde att han skulle vara i bättre form. Det verkar ha vänt åt andra hållet istället och det blir vintervila nu.

Select Yankee blir avelshingst
En häst som gjorde sin sista start i lördags var Select Yankee. Han har varit lite småsjuk i år och haft infektioner. Hästen har varit fin i lätta lopp och gått bra när han har varit frisk men inte räckt till i stora sammanhang. Det verkar som att han har varit lättmottaglig för infektioner och varför vet jag inte. I fjol var han frisk hela tiden. Ägaren vill nu att han ska gå till avel och han blir avelshingst nästa år. Hästen har tjänat mycket pengar, två miljoner bara sedan han kom till Sverige, och han har en väldigt fin stamtavla.

Torvald Palema är inte slut
Några starter till i livet blir det för Torvald Palema innan han lägger tävlingsskorna på hyllan. Förmodligen karriärens näst sista sker kommande lördag. Det blir i V75-finalerna på Solvalla. Hästen har gjort två riktigt bra lopp på slutet men inte haft någon tur med varken spåren eller med löpningsförloppen. Näst senast gick det väldigt sakta men han spurtade jättebra. Senast på Jägersro fick han dra fram Yellow Eden ute i spåren sista halvvarvet och fullföljde strålande. Hade Torvald fått en rygg att gå i där tror jag att han hade kunnat vinna. Så ännu är hästen inte slut om nu någon trodde det. Han har känts jättefin efter senaste loppet och vi får hoppas på bättre tur med löpningen på lördag. I så fall tror jag att han är med där framme och krigar igen.

Mellby Sambuca står över V75-finalen
En häst som inte är med i V75-finalerna på lördag är Mellby Sambuca. Han tog sin åttonde raka seger, varav sjätte raka på V75, när han vann på Åby för tre veckor sedan. Det är inte många hästar som klarar av det. I loppet så högg han i ordentligt när jag visade honom spöet lite 600 meter kvar. Då fick jag fulla tömmar direkt och det gick oerhört fort sista 300 metrarna. Han vann utan att vara tom i mål och meningen var att starta på Solvalla. Men nu är hästen lite småsliten, det är inga allvarliga grejer, men han är behandlad för lite småskavanker. Så det blir ingen final och vi får se om det blir någon mer start i år. Blir det mildväder får han kanske göra någon start till men blir det kallt med hårda banor och broddar så får han gå till vintervila. Jag vill inte tävla med honom med broddar i skorna.

Borde haft greppskor i Milano
I tisdags så startade Coco Chip och Oceano di Venere i Milano. De var med i stoavdelningen i Orsi Mangelli men det gick dåligt för båda två. Det tror jag berodde på en miss av mig. Banan på San Siro är stenhård i botten med lite grus ovanpå. Det blir rätt så hårt och hästarna får inget fäste. Det var samma när vi var där och tävlade med Torvald Palema. Han blev också jättetrött och likadant var det nu för båda mina hästar. Så med facit i hand skulle vi ha spikat på greppskor bak istället för att rycka av skorna. Coco Chip var inte alls samma häst som tidigare. Hon var strålande bra när hon vann finalen i Sikta Mot Stjärnorna i Mantorp med krafter kvar. Men nu kunde hon inte ens öppna något ifrån start och normalt sett är hon snabb ut. Oceano di Venere fungerade inte heller och var nära att galoppera i början. Så vi får ta nya tag och nästa gång någon häst startar i Milano lär det bli skor på hovarna.

Bytt ut 56 hästar
Till sist så har det varit en rekordmånad för stallet i ett annat avseende. Under oktober bytte vi ut 56 hästar och det har aldrig hänt tidigare. Det var 56 hästar som lämnade stallet och 56 nya som kom in under samma månad. Det beror mycket på alla tvååringar som vi har tagit in. Så man kan säga att det är lite av ett generationsskifte i stallet.

/Åke

/Webmaster

Tillbaka

Admin