Otroligt stort med V75-rekordet - och M.T.Golden Boy gjorde ett topplopp i Kriteriet | 2011-10-05

Det var roligt att Solvalla uppmärksammade rekordet med V75-segrarna.
Både Mellby Sambuca och Global Midnight är fantastiska hästar.
Och M.T.Golden Boy gjorde en topprestation i Kriteriet – även om det var lite surt att bli tvåa.


Det var en mycket bra kriteriehelg för stallet. Hästarna sprang in 1 750 000 kronor på tre dagar. Det gör att vi nu har kört in 34,3 miljoner till stallet hittills i år. Vi ligger därmed drygt 3,5 miljoner kronor upp gentemot samma tid i fjol. Självklart är jag jättenöjd med det. Då ska man också tänka på att stallformen har varit lite ojämn de senaste veckorna med en del hästar som är förkylda och har underpresterat i loppen.

”Otroligt med 50 V75-segrar”
Men kriteriehelgen var som sagt riktigt bra. Det började redan på fredagen när Dexter Stone vann Dam-SM för Maija Lähdekorpi. Sedan var det roligt att Solvalla uppmärksammade V75-rekordet på lördagen. Att jag var nära att slå rekordet i antalet tränarsegrar var ingenting jag tänkte på före loppen. Det var kul att det blev under en dag med V75-finaler och mycket folk på plats. Att ens egentränade hästar har vunnit 50 V75-lopp i år är helt otroligt. Jag tycker att det är jättestort. Framförallt eftersom som vi kunde slå rekordet redan den 1 oktober. V75 är ju travets elitserie och där är de bästa hästarna med. Det är alltid tuff konkurrens och inte så lätt att vinna. Men vi har haft ett kanonår på V75 så här långt med många hästar som har presterat bra. Precis som när det gäller stallets resultat i övrigt så är det inte bara en eller ett fåtal hästar som har gått bra utan många som har vunnit lopp. Jag tror att det här rekordet blir svårslaget i framtiden.

Tussarna kvar på Mellby Sambuca
Både Mellby Sambuca och Global Midnight är fantastiska hästar. Det var kul att segrarna 49 och 50 på V75 kom med just dessa två. Båda har ju tävlat framgångsrikt länge och vägrar att förlora. Mellby Sambuca tog nu sin sjunde raka seger, varav den femte raka inom V75. Han vann återigen med krafter kvar och jag behövde inte rycka tussarna. Det kändes bra hela vägen och precis som i förra starten så blev det en snabb avslutning. Hästen öppnade också mycket snabbt bakom bilen utan att jag körde något på honom. Han kan alltså öppna ännu snabbare om man begär lite ifrån start. Mellby Sambuca har tidigare varit en ömtålig häst som har blivit opererad i framknäna. Vi får hoppas att han håller ihop för jag tror att han duger en bit till. Han har som sagt inte varit bottnad vid segrarna hittills. Nästa start blir i V75 på Åby nästkommande helg. Då blir det debut i Silverdivisionen.

”Global Midnight axade enormt”
När det gäller Global Midnight så har jag skrivit det förr, men det tål att upprepas. Hon är en riktig undantagshäst. Det är helt otroligt att hon bara vinner och vinner. Nu kom åttonde raka och hon är fortfarande obesegrad. Det gick ruggigt fort sista 200 metrarna men hon axade till enormt när jag begärde lite. Den enda som kunde följa med var stallkamraten Platinium Shine. Även den hästen har utvecklats kraftigt sista månaderna och gjorde också ett topplopp. Global Midnight och Platinium Shine lämnade de andra hästarna rejält över upploppet. Jag har inte bestämt var nästa start blir för Global Midnight. Hon har lite dåligt med lopp just nu så vi får se vad det blir.
Det är ovanligt med hästar som Mellby Sambuca och Global Midnight som radar upp så många segrar och som gör det i V75 dessutom.

Topplopp av M.T.Golden Boy
När det gäller Kriteriet så var det nära att M.T.Golden Boy fick vinna. Det var såklart lite surt att bli tvåa med så knapp marginal men hästen gjorde en topprestation. Det gjorde även vinnaren Pato då han också fick göra grovjobbet ute i spåren på slutvarvet. Det var ju ingen som slank loss från vinnarhålet precis. Min häst kändes bra i sista sväng samtidigt som ledarparet såg slagna ut. Men jag förstod att Pato skulle komma till slut. Jag är jättenöjd med M.T.Golden Boy och han har utvecklats otroligt i de tre sista starterna. Han har visat att han är en av kulltopparna nu. Hästen är heller inte så hårt tagen eftersom han var sjuk i somras och fick stå över lite. Han har inte gjort så många starter och jag hoppas och tror att han fortsätter att utvecklas nästa år. Vi har också tänkt att prova någon start till i år. Det blir i semifinalerna i Breeders Crown på Solvalla den 26 oktober. Jag har haft några fina kulltoppar bland treåringarna förut. Zoogin och Drewgi vann ju båda Kriteriet och Jupiter Hornline och Eastender är två som också var riktigt bra. Men jag tycker att M.T.Golden Boy tillhör en av de bästa treåringar jag har haft.

Galopp för Princess View
Tyvärr gick det inte lika bra i Svenskt TravOaks. Princess View blev lite het bakom startbilen och galopperade. Det var synd för hästen kändes bra och har visat att hon är bland de bättre i kullen. Även för hennes del siktar vi på Breeders Crown framöver.

Snabbaste norskfödda stoet genom tiderna
I lördags i Stoeliten så var Muscles G.T. jättebra som tvåa bakom Yucca Boko. Hon travade 1.11,1 och blev därmed det snabbaste norskfödda stoet genom tiderna.
I övrigt från kriteriehelgen så var det kul att Let’s Go Face fick vinna. Han missade en plats i Kriteriet då han satt fast i försöket med gott om krafter kvar. Nu vann han på ett treåringslopp på bra sätt med lite sparat och även han är en häst som har utvecklats mycket på slutet.

Inget Tyskland för Wishing Stone
Jag skrev i förra krönikan att Torvald Palema tränar för fullt igen efter sin infektion. Han ser fortsatt fin ut i intervallerna och planen kvarstår att starta i SM.
Däremot blir det ingen start för Wishing Stone i Tyskland. Han var anmäld till storloppet i Hamburg men kommer inte att starta. Hästen är lite småsliten efter några hårda säsonger och får gå till vintervila istället. Sedan siktar vi in oss på nästa säsong.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin