Spännande kriteriehelg - och Torvald Palema är på gång igen | 2011-09-30

Vi står inför en spännande och hektisk kriteriehelg.
Jag har goda förhoppningar med både M.T.Golden Boy och Princess View i Kriteriet och i Oaks.
I övrigt så tränar Torvald Palema igen och vi har planerat för nästa start.
Och så vill jag poängtera att jag och Jörgen Sjunnesson inte alls är några ovänner.


Till att börja med så är stallformen lite sämre just nu. Det är förkylningar och halsinfektioner som en del hästar dras med, vilket är vanligt så här på hösten. Det är nästan likadant varje år när det blir kallt och regnigt. Precis som det är lika vanligt hos oss människor att vi blir förkylda den här årstiden. När det är dåligt väder står alla hästarna inne om nätterna istället för att gå ute som de har gjort under våren och sommaren. Om då några är förkylda så är det lätt att de andra hästarna blir smittade. Sedan har vi heller inte haft optimala träningsförhållanden på slutet. När det är dåligt väder så blir det inte samma effektiva träning som tidigare.
Men trots detta så visar stallet plussiffror gentemot förra året. Vi ligger 3,5 miljoner före fjolåret gällande inkörda pengar. I fjol per den 30 september hade vi kört in 29,1 miljoner kronor. I år vid samma tid ligger vi på 32,6 miljoner.

”M.T.Golden Boy har allt som krävs”
Vi fick med två finalister i Kriteriet och i Oaks. Såväl M.T.Golden Boy som Princess View vann sina uttagningslopp på ett bra sätt. M.T.Golden Boy fick gå den tunga vägen utvändigt om ledaren men vann ändå lätt med krafter kvar. Det är en jättefin treåring som var sjuk i somras och hade en infektion. Därför kom han lite efter men nu har han utvecklats positivt och kommit i bra form. Jag tycker att hästen har allt som krävs, det är en fin travare med bra styrka. Det enda är att han inte är så blixtrande startsnabb. Nu är det såklart tuffare i finalen än det var i försöket och det krävs att hästen är minst lika bra och helst lite bättre för att han ska ha någon chans. Men det är ett väldigt jämnt och öppet Kriterie på förhand och sju, åtta hästar som har chansen att vinna. Jag tycker att M.T.Golden Boy är en av dem och jag hoppas att han är med där framme och krigar.

”Princess View har utvecklats bra”
När det gäller Princess View så har hon gått bra i alla sina tre starter hon gjort för mig. Hon fick ett drömlopp i försöket och avgjorde lätt när luckan kom. Det fanns även krafter kvar och det blev helt perfekt allting. Hästen utvecklas och går framåt hela tiden och har varit fin i träningen efteråt. Det är en snäll och fin häst som är både startsnabb och travsäker. Med en liknande löpning som senast tycker jag inte att hon är borta. Hon är en av flera som ska räknas med lite chans, även om det förstås måste klaffa en del.
I övrigt ifrån kvalen så var det lite synd på Let’s Go Face. Han satt fast med gott om krafter kvar och hade gått vidare till finalen med lucka. Hästen var också sjuk i somras men har kommit tillbaka bra.

Sjätte raka för Mellby Sambuca
Mellby Sambuca fortsätter att prestera jättebra insatser. Han tog sin sjätte raka seger för oss, och den fjärde raka på V75, när han vann på Åby. Trots en topptid på 1.11,4 i en jättesnabb avslutning, så var det inte helt tomt i mål. Det var också stallets 49:e seger på V75 hittills i år. Eller 48 då, om man räknar bort K.L.M.Prelongs seger på Momarken i våras, vilket ST gör i statistiken.

Wishing Stone till Tyskland
I söndags var Wishing Stone tvåa i Premio Continentale i Bologna. Vi har redan skrivit här på hemsidan om hur det loppet gick till. Han var bra som tvåa och förlorade på speed mot en som smugit med i ryggen. Om hästen ser fortsatt fin ut så blir nästa start i ett stort fyraåringslopp i Hamburg om tre veckor. Det är nästan en miljon kronor till vinnaren där och det är anmälan nästa vecka.

Torvald Palema mot SM
Torvald Palema har blivit friskförklarad för den infektion som han drogs med i senaste starten. Han har tränat på i två veckor och ser bra ut i intervallerna. Om hästen fortsätter att se fin ut siktar vi på att starta i SM om två veckor.

”Fel att gapa om bortkörning”
Det var tydligen snack om min styrning med Juicy Face i lördags. Då vill jag säga att hästen inte alls var lika bra som tidigare. Hon blev rullig till slut och kändes inte lika fin. Att det gick 1.14 första varvet var ett ganska normaltempo för hennes del och det ska hon tåla. Speciellt eftersom hon har varit så stark innan i loppen. Hon har ju gått 1.14-tider i varje start hos mig tidigare. Så det var helt fel att stå i tv och gapa om bortkörning. Det är skillnad om det hade gått 1.14 första varvet och segertiden hade blivit sämre. Men nu blev segertiden en halv sekund bättre och då kan man absolut inte säga något om det.
Sedan är jag och Jörgen Sjunnesson inte alls ovänner. Det var bara Nybrink som blåste upp det och jag vet inte vad han har fått det ifrån. Det stämmer i alla fall inte.

Dexter Stone vann Dam-SM
Nu siktar vi in oss på Kriteriehelgen. Det började bra på fredagslunchen då Dexter Stone vann Dam-SM för Maija Lähdekorpi. Han såg fin ut och vann med krafter kvar efter en perfekt styrning.
I lördagens V75-tävlingar har vi 16 hästar till start. Jag tror att det är rekord för oss under en och samma V75-omgång. Åtminstone när det gäller V75-finaler så är det rekord.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin