Otrolig utveckling på Nettan Palema - flytet på V75 håller i sig | 2011-09-10

Nettan Palema var en kul seger i Derbystoet.
En ovanlig utveckling på en otrolig häst.
Stallet passerade 30 miljoner inkört tidigare i veckan och på V75 fortsätter det att gå fantastiskt bra.
Torvald Palema däremot är inte helt frisk ännu och får fortsätta vila.


Nettan Palema infriade förväntningarna som storfavorit i Derbystoet. Trots att hon öppnade bra kunde hon inte vara med och köra om ledningen i början. De andra var helt enkelt snabbare. Hon hamnade ändå bra till i andra par utvändigt men fick gå ut i tredjespår tidigt eftersom de stötte bakifrån. Jag körde dock inte för fullt förrän i sista sväng. Innan dess satt jag bara och åkte ute i tredjespår. Det var ändå starkt gjort av henne att gå sista 800 metrarna ute i spåren och avgöra. Det är en stark och tuff häst med en härlig inställning. Det har också varit en otrolig utveckling på Nettan Palema. Hon gjorde inte så mycket som treåring och att nu som fyraåring tillhöra kulltoppen är ovanligt. Sedan var det Gidde Palemas första storloppsvinnare så det var också kul. Jag sa innan loppet att jag tyckte att Nettan Palema kändes bättre än hon gjorde i Stochampionatet. Det känns som att hon fortsätter att utvecklas och bara blir bättre och bättre. I de här två sista loppen har hon varit ännu vassare än tidigare. Och som sagt, det är en ovanlig men kul utveckling. Nästa start blir i Breeders Crown på Axevalla.

Kanonlopp av Popcorn Lavec
Jag tycker även att Popcorn Lavec gjorde ett kanonlopp i Derbystoet. Hon gick i dödens hela vägen och höll strålande. Hästen har kommit tillbaka bra efter sin sjukdom i somras. Hon hade bara ett lopp i kroppen innan finalen, då hon vann försöket till Derbystoet. Man kanske skulle kunna tro att hon går framåt ytterligare, men hon behöver inte gå framåt mer. Kan hästen hålla den här formen så räcker hon långt. Nästa start blir i Solvallaserien på onsdag.

Otroligt facit på V75
På V75 fortsätter det att gå fantastiskt bra. Det är kul för hästägarna älskar när deras hästar är med på V75. Mellby Sambucas seger på Jägersro var stallets 46:e V75-seger i år. Nettan Palema, vars seger i Derbystoet ingick i V75, var seger nummer 47, samt idag lördag vann Daro Later i Bollnäs och ökade på skörden till 48 V75-segrar. Fast enligt ST:s beräkningar är det 47 segrar, då de inte räknar med K.L.M.Prelongs vinst på Momarken i våras, trots att det gick på V75-kupongen en lördag.
Mellby Sambuca är en riktig häst som nu tog sin femte raka seger. För övrigt den tredje raka på V75. Det blir tuffare och tuffare ju mer pengar han tjänar men hästen gör det kanonbra. När det gäller det taktiska valet i loppet var det inte mycket att välja på. Det var bara att chansa att ta rygg på ledaren för jag tror inte att han hade vunnit från dödens. Nu kom luckan perfekt och han avslutade mycket bra.
Och Daro Later är en nyttig häst som alltid gör det bra när han får snälla lopp. Det här var andra V75-segern på en månad vilket förstås är jättebra.

Derbyhästarna fick chansen men räckte inte
När det gäller mina tre derbyhästar så lyckades Gitano bäst med en sjätteplats. Efter en invändig resa fick han fritt fram in på upploppet och kunde inte bli bättre än sexa. Det var maximal utdelning. Om alla mina tre hästar kan man säga att de fick gå för fullt men räckte helt enkelt inte till. Såväl Gossip's Winner, Dollar Access som Gitano fick chansen att visa vad de kunde men de räckte inte. Det var som vanligt ett tufft derby och vinnande Beau Mec var otroligt bra.
I övrigt från derbyhelgen vill jag nämna Platinium Shine och Main Kronos som gick bra båda två vid segrarna. Det var andra raka för båda hästarna.
Som helhet var derbyhelgen bra för stallet och det blev 1,3 miljoner kronor inkört lördag och söndag.

Passerat 30 miljoner inkört
Apropå inkört belopp så passerade vi 30 miljoner inkört till stallet i tisdags. Vi ligger nästan tre miljoner kronor före gentemot samma tid i fjol. Det är klart att jag är väldigt nöjd med det. Och framförallt eftersom det är hela stallet som har gått bra. Det är inte så att det är någon eller några enstaka hästar som har sprungit in mycket pengar utan många som har bidragit. Annars är det lätt att ”skylla” på någon enstaka häst som exempelvis Torvald Palema, men han har bara sprungit in 1,7 miljoner i år.

Torvald inte helt frisk
Och när det gäller Torvald Palema så var han inte riktigt frisk när vi kollade honom i måndags. Blodprovet visade att infektionen inte hade gått ur kroppen helt. Han ska kollas igen i slutet av nästa vecka och har inte börjat träna ännu. Vi får avvakta lite till så får vi se hur det blir framöver.

Global Midnight en undantagshäst
Sist men inte minst måste jag framhålla Global Midnight. Jag har sagt det tidigare men det tål att upprepas. Hon är en undantagshäst. I tisdags tog hon sin sjunde raka seger och är fortfarande obesegrad. Hon hade varit ifrån och varit behandlad inför den starten. Det är en tuff häst som tål hårda upplägg. Får hon vara hel och frisk kommer hon att vinna fler lopp framöver. Man ska också tänka på att hon började starta först i år som fyraåring och har gjort det otroligt bra. Det är ungefär samma utveckling som med Nettan Palema, även om den sistnämnde tävlade i fjol som treåring. Vi har inte bestämt någon ny start för hästen. Hon är inte anmäld till några storlopp och hennes pappa Ganymede är inte med i Breeders Crown. Jag kan i alla fall säga att hon hade klarat sig bra i Derbystoet om hon hade varit med där i söndags.
Det var för övrigt kul att stallets hästar var etta, tvåa och trea i Diamantstoets försök på Axevalla i tisdags. Efter Global Midnight så var Conrads Linsan tvåa och Ester Zonett trea. Det är tuffa och rejäla ston som går bra varje gång och tjänar fina pengar.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin