Det ser bra ut inför derbyhelgen - stallet i högform och V75-segrarna fortsätter att trilla in | 2011-08-29

Det fortsätter att gå mycket bra för stallet.
Vi ligger 1,5 miljoner kronor upp i inkörda pengar gentemot samma tid i fjol.
På V75 rullar det på bra med regelbundna segrar vilket är glädjande.
Vi har tre hästar med i finalen av Svenskt Travderby och ytterligare två i Derbystoet.
På torsdag får vi se om vi kan börja träna Torvald Palema igen. Han var nämligen sjuk i senaste starten på Solvalla.
Och så vill jag att man slopar montékvalen.


Sommaren har som vanligt varit hektisk med mycket trav. Det har varit i stort sett tävlingar varje dag och därför var det skönt med lite ledighet för några veckor sedan. I samband med Hambletonian var vi på semester i Florida i en dryg vecka. Det var skönt att bara få ta det lugnt, sola, bada och lata sig. Vi gjorde likadant i fjol mitt i högsäsongen och det behövs verkligen. Men nu är det full fart igen och det har varit en intensiv vecka. Vi har haft hästar till start varje dag och jag har själv kört måndag till och med lördag. Det har blivit många mil i bilen och jag har åkt bil till alla tävlingar. Måndag Mantorp, tisdag Jägersro, onsdag Solvalla, torsdag Åby, fredag och lördag Bergsåker. Totalt blev det 340 mil i bil förra veckan. Det som känns jobbigt är just bilåkningen. Själva jobbet i sig är inga problem och det är klart att det blir ännu lättare när det går bra. Det blev också en bra vecka med 1,5 miljon kronor inkört.

Tre hästar i Derbyt – går framåt ytterligare
Vi lyckades kvala in tre hästar till finalen i Svenskt Travderby. Det är förstås jättebra. Gossip’s Winner hade vilat innan och blev lite trött i mål. Trots det gjorde han ett bra lopp och blev tvåa. Men om allt är som det ska kommer han att gå framåt med det loppet i kroppen och vara ännu lite bättre på söndag. Hästen har utvecklats mycket i år och visat att han är en kulltopp.
Dollar Access gjorde sitt bästa lopp hittills i karriären när han blev tvåa i försöket. Vi hade ändrat lite på utrustningen och plockat bort skygglapparna. Han gick med öppet huvudlag nu och kämpade hela vägen in i mål. Att vi tidigare satte på helstängt huvudlag var för att hästen sprang ut i kurvorna, men det gör han inte längre.
Och Gitano har varit fin i de två sista starterna och varit förbättrad. Han har uppträtt lugnare ifrån start och gått bättre till slut. Det har varit klart bättre drag i hästen och han spurtade vasst till andraplatsen. Vi får se hur långt det räcker i finalen. Hingstarna har väl ingen chans att vinna, men alla tre är på väg uppåt i form. Det är nu också klart med kuskar på derbyhästarna. Jag kör själv Gossip’s Winner, Peter Ingves kör Dollar Access och Dominik Locqueneux kör Gitano.

”Synd för Torgil och Global Manhattan”
Samtidigt som jag gläds över tre finalister, så grämer jag mig lite över att det inte blev ytterligare två. Framförallt eftersom de gjorde bra prestationer och var nära att kvala in. Det var synd på både Torgil och Global Manhattan. Just Global Manhattan var den som jag på förhand trodde mest på. Han hade haft ett uppehåll men känts väldigt förbättrad i träningen. Nu missade han finalen på grund av positionsstrul. Jag tyckte att det var för tidigt att gå varvet kvar och visste att vi inte skulle bli nedsläppta eftersom Aga Khan Boko satt i dödens. Nu spurtade hästen sylvasst men kom för sent. Det var synd. Derbyt kommer bara en gång i livet och han hade haft chans i finalen. Nu får han istället starta i ett Breeders Crown-försök i Mantorp nästa gång.
Torgil var också ytterst nära att kvala in. Han gjorde jobbet själv och det var stenhårt i mål. Han kändes lite osäker sista 200 metrarna och jag vet inte om han slappnade av eller om jag krävde lite för mycket av honom till slut så att han galopperade. Torgil startar närmast i V75 på lördag.

Nettan Palema ännu bättre än i Stochampionatet
I kvalen till Derbystoet så gick det också bra. Nettan Palema kändes ännu bättre nu än när hon var trea i Stochampionatet. Hon blir bara bättre och bättre och utvecklas hela tiden. Hon var helt överlägsen och hade krafter kvar i mål. Jag tror även att hästen kommer att gå framåt ytterligare till finalen.
Popcorn Lavec var sjuk i somras och inte så mycket tränad inför kvalet. Men hon kändes jättefin och vann på ett bra sätt med sparade krafter. Även hon kommer att gå framåt till finalen och båda märrarna tror jag såklart mycket på. De har båda bra chans att vara med där framme. Jag kommer själv att köra Nettan Palema och Peter Ingves kör Popcorn Lavec.

45 segrar på V75
På V75 fortsätter det att rulla på bra. Det blev en ny seger i lördags genom Indigo Broline. Det var stallets 45:e seger på V75 hittills i år, inklusive K.L.M.Prelongs seger i Momarken i våras. Indigo Broline är jäkligt bra när han är fräsch och vi får se hur han tar det här loppet. Tyvärr har hästen varit ömtålig hela livet och hela tiden stoppats upp av skador. Men han har onekligen mycket hög kapacitet.
Classic Tile var trea och gjorde ett hyggligt lopp. Han brukar vara lite ringrostig i första starten efter vila och kommer att vara bättre nästa gång.

”Hard Cider en kanonhäst”
I lärlingsloppet så gjorde märrarna All Of Me och Calypso Sund plusbetonade insatser som tvåa och trea. Däremot så galopperade Helge Palema i den sista avdelningen. Banan var jäkligt hård och han blev rullig i travet i första sväng. Det kan ha berott på det för normalt brukar han tåla en sådan tryckare som han fick. Mr Gladiator galopperade också på grund av att banan var för hård. Annars är det sällsynt idag med så hård bana som det var på Bergsåker. Tidigare har det varit Solvalla som haft hård bana men sista tiden när jag har varit där så har banan varit fin.
Hard Cider måste vi nämna också och det här känns som en kanonhäst. Han vann enkelt i fredags på Bergsåker på tiden 1.11,8/1640a. Det var inte slutsålt i mål heller och han kändes jättefin. Hästen har haft mycket fräschörproblem sedan han kom ifrån Amerika. Hoppas att han går åt rätt håll för det är en häst som vinner fler lopp i så fall.

Sex segrar samma kväll på Åby
På Åby i torsdags hade vi en fin kväll med sex segrar. Det var Supertorsdag på Åby med högre prispengar och just de här tävlingsdagarna brukar vi satsa lite extra på. Sacha du Varlet var fin i tredje raka segern och hade krafter kvar i mål. Sedan måste vi också nämna Sundbys Gidde som gjorde ett kanonlopp. Han var med och körde om ledningen i en stenhård öppning, 1.07,5 första 500 metrarna. Första varvet gick på 1.10 och trots det hade han krafter kvar som kunde spurta till seger. Segertiden blev jättefina 1.11,6/1640a.

Slopa montékvalen
Det blev också en montéseger i torsdags då Going Southwind vann montéloppet för Jennifer L Oscarsson. Jag tycker att det är lite synd att man måste kvala för att få vara med i montéloppen. Skulle man slippa kvalen så skulle vi starta flera hästar i monté. Just nu har vi bara en häst som är inkvalad och det är Going Southwind. Det stör ju planeringen för hästarna som normalt startar var 14:e dag. Om man då ska lägga in ett kvallopp så blir det helt plötsligt en månad mellan starterna. Som det är nu är det därför hästarna med låga startpoäng (de som inte kommer med i de ordinarie loppen) som går ut i montékvalen. Det gör att klassen på montéloppen också blir ganska låg. Det är nästan alltid hästar med lite startpoäng som är med i loppen. Men skulle man skippa kvalloppen så skulle hästar med höga startpoäng vara med. Då skulle också klassen på montéloppen blir mycket högre. Det har varit på tapeten att man ska ta bort montékvalen. I Frankrike behöver hästarna inte kvala innan de ska starta i monté. Och det är ju från Frankrike som montén kommer så varför kan vi inte ha det likadant i Sverige. Jag skulle i alla fall starta fler hästar i montéloppen om vi slapp att kvala. Självklart så provar man ju hästarna i träningen innan för att se om de passar för att rida på.

Torvald Palema sjuk – kollas på torsdag
Till sist några rader om Torvald Palema. Han startade senast i Cth Ericssons Memorial på Solvalla. Hästen tröttnade onormalt mycket och jag misstänkte genast att något var fel. Veterinären gick igenom Torvald efteråt och tog även blodprov. Det visade att han hade en infektion i kroppen, precis som han hade när han var dålig i Oslo. Han blev ordinerad vila i två veckor och ska kollas igen nu på torsdag. Då ska nya prover tas och se om han har blivit frisk. Är allt bra då så börjar vi träna igen och siktar på en ny start. Torvald Palema har alltid haft bra motståndskraft och stått emot sjukdomar tidigare. Även om andra hästar har varit sjuka runtomkring så har han aldrig blivit sjuk. Men nu verkar det som att han är mer mottaglig för infektioner. Vi får se om han kan komma igång igen framöver. Vi har en önskan om att hästen ska få vinna i sin sista start som han gör. Det är i alla fall helt klart att det här är sista året som han tävlar.

Per den 28 augusti har stallets hästar sprungit in 27,8 miljoner kronor. I fjol per den 31 augusti så var siffrorna 26,3 miljoner kronor. Vi ligger alltså 1,5 miljoner upp och det har hittills blivit 245 segrar i år.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin