Nytt eftersnack V75, två hästar i Stochampionatet, Torvald Palema i Åbergs - och mat till hästägarna | 2011-07-21

Stallets hästar fortsätter att tävla mycket bra.
Det har blivit tre nya V75-segrar de senaste två veckorna vilket gör att vi nu är uppe i 36 hittills i år på rikstoton.
Till helgens trippeltrav hälsar jag alla hästägare välkomna till vårt tält på stallbacken.
Det blir spännande med Nettan Palema i Stochampionatet.
Och så är jag mycket nöjd med hur Torvald Palema känns för dagen.


Det är dags för min hemmabana Axevallas största helg för året. Trippeltravet med Stochampionatshelgen gör att vi har laddat lite extra. Vi har 42 hästar till start från fredag till söndag. Tyvärr är jag avstängd under fredagen men de andra dagarna är jag i farten som vanligt.
Jag vill passa på att hälsa alla våra hästägare välkomna till vårt tält bredvid stallet. Traditionsenligt bjuder vi alla på mat under de här tre dagarna och det alltid uppskattat. Jag tror att det är sjunde, åttonde året i rad som vi anordnar det här. Många hästägare är på semester och besöker Axevalla just den här helgen. Då är det kul att samla så många som möjligt och bjuda på en bit mat.

Boman fin i Halmstad
Sedan förra krönikan har det blivit ytterligare tre V75-segrar till stallet. I Halmstad för två veckor sedan vann Boman för Peter Ingves. Han har utvecklats bra på slutet och även haft lite tur nu. Han har haft otur tidigare i loppet trots att hästen har känts fin. Så det har jämnat ut sig. Han är mycket bra i ordning för dagen. I samma lopp körde jag Covington Ås men det gick lite för fort där och han kom ur rytmen och galopperade. Hästen känns bra annars och startar på lördag igen. Tyvärr har han dåligt spår igen.

För smal vagn för Zeb de Castella
I lördags i Årjäng blev det en dubbelseger på V75 genom Zeb de Castella och Stigaxelsixten. Det var segrar nummer 35 och 36 på V75 hittills i år. Då är även segern i Momarken inräknad, som tydligen inte räknas med i den officiella statistiken. Zeb de Castella är bra för sin klass och är en häst under utveckling. Det finns det mer att ta av. Det blev lite strul innan loppet i lördags då vi hade en smalare vagn på hästen än tidigare. Han är så bred och kände av sidostängerna och tyckte att det blev för tight. Hästen blev lite uppstressad av det och lugnade inte ner sig på en gång. Vi fick byta vagn och då blev det bättre. Han kändes fin under loppet och jag tycker att han var bra trots att det blev hårt i mål.

Stigaxelsixten klättrar en bit till
Stigaxelsixten har gått bra i de tre sista loppen och hittat en riktig formtopp. Även han är under utveckling och jag tror att han kan klättra en bit till upp i klasserna. På förhand så trodde jag inte på vinst ifrån spår tolv men sedan kom vi rätt så bra till i loppet och han avslutade rejält sista 700 metrarna.

Blev fel för Torvald Palema senast
Med Torvald Palema blev det lite fel. Det som var glädjande var att hästen kändes jättefin. Men jag borde ha laddat ifrån start. Nu gjorde jag inte det för jag tyckte att allihopa körde för fullt. Då får man köra så jäkla fort för att komma förbi dem. Men så här i efterhand skulle jag ha laddat och då kanske jag hade fått Rakas plats i andra par utvändigt. Men det är alltid lätt att köra loppen i efterhand. Som det blev nu hamnade vi sist och trots att han avslutade ruggigt fort var det omöjligt att nå fram till seger. Det går inte att ta in 20 meter när det går under 1.10-fart sista 600 metrarna. Men han avslutade rejält och gick med full fart över mål. Jag tycker att Torvald känns väldigt fin och tror att han kommer att göra ett nytt bra lopp i Åbergs på tisdag. Det var dock synd att vi fick så dåligt startspår. Vi får hoppas på bättre tur den här gången istället.

Har förhoppningar på Coco Chip
En annan häst som jag vill lyfta fram ifrån förra veckan är Coco Chip. Det är ett treårssto som har tagit två raka segrar och är riktigt fin. Det verkar vara en stark häst och trots ett snabbt förstavarv så lunkade hon undan lätt och vann med krafter kvar. Hon tålde en tryckare och när de andra stannade så gick hon bara ifrån. Det är en häst med en ljus framtid och henne har jag förhoppningar på.

Kör i spets med Nettan Palema
I fredags vann Nettan Palema sitt kval till Stochampionatet. Hon har kommit i fin form och här kan vi verkligen tala om bra utveckling. Det är en stark häst som har gått bra varje gång hos mig. Hon har tagit åt sig träningen i sanden på bästa sätt och gått framåt för varje lopp. Det var heller ingen bluffseger hon tog i uttagningsloppet. Hon hade visserligen lite tur som kom ut ifrån tredje par invändigt halvvarvet kvar, men hästen hade också fått öppna fort ifrån åttondespåret. Hon var med och körde om ledningen och fick lägga en del kraft i början för att komma dit. Trots det hade hon bra med krafter kvar som enkelt kunde spurta ner Tamla Celeber till slut. Hon kan öppna snabbt och det var därför jag valde spår ett i finalen. Jag kommer att prova för ledningen och får jag den så kommer jag att köra där. Så bra som hon har varit tycker jag att hon ska ha lite chans.

Även Barbie Look i final
Även Barbie Look kvalade in till finalen och det är en häst som har kommit starkt i år och gjort det jättebra. Nu har hon ett dåligt läge i finalen och han hon tjäna en fin slant har hon gjort det bra. Stochampionatet är ett lopp jag aldrig har vunnit så det skulle förstås smälla högt om vi lyckades.

Väl mött i helgen. Hoppas att så många som möjligt kommer till Axevalla och hälsar på oss i tältet. Det är spännande dagar som väntar. Först Stochampionatshelgen och sedan Hugo Åbergs.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin