Tredje raka för Torvald Palema och Wishing Stone ny i träning | 2011-07-08

Det har varit en händelserik vecka – och den är inte slut än.
I söndags vann Torvald Palema Forus Open och visade att han är så bra som han kan vara. Nu närmast väntar Årjängs Stora Sprinterlopp och därefter Hugo Åbergs.
Dubbelsegern på V75 kom genom starka prestationer av Forrest Jump och framförallt Gossip’s Winner.
Och i går kväll gick Wishing Stone i träning till oss efter andraplatsen i Sprintermästaren.


Jag befinner mig i ett regnigt Halmstad när dessa rader skrivs på fredagen. Det var en trevlig kväll på travet i går där Wishing Stone gick oerhört bra i försöket. Han vann på tiden 1.11,0 trots ett lopp i ”dödens” hela vägen. Han blev sedan tvåa i finalen efter samma resa och på samma tid. Hästen var otroligt fin men det var bättre drag i honom i det första heatet. Då kändes det faktiskt som att han hade kunnat springa under 1.10 om det hade behövts. Han var inte riktigt lika vass i finalen även om han såklart gjorde ett topplopp som kunde bli tvåa från ”dödens”. Men det är inte säkert att det hade spelat någon roll vad vi hade fått för lopp i finalen. Vi hade kanske ändå varit tvåa för Orecchietti var nog för bra.

Inspirerande med en världsstjärna
Wishing Stones ägare kom och pratade med mig innan tävlingarna. Han ville lämna hästen i träning till mig och det var bara att säga ja tack. Det känns förstås väldigt inspirerande att få träna en häst av den här kalibern. Han har ju visat att han är en världsstjärna och kvalade in till elitloppsfinalen i år som fyraåring. Det är klart att det är en av de mest spännande hästar jag någonsin har fått in i träning. Det är inte varje dag man får en häst i träning som är fyra år och har tjänat drygt tio miljoner kronor.

"Jättefin att köra"
Jag blev lite förvånad när jag satte mig upp och körde honom för första gången. Jag tycker att hästen har sett så liten ut tidigare när man har sett honom ifrån sidan. Jag skulle tippa på att han är runt 1.53 centimeter hög över manken men när man kör honom känns det som en stor häst. Han är jättefin att köra, har ett fint trav, ett fint löpsteg och en bra vilja. Det är en häst som vill springa. Därtill har han en stor motor såklart.

Är fräsch och fin i benen
Känslan är att han kan fortsätta i högsta klassen. Trots de här tuffa säsongerna (han har ju tävlat i USA tidigare som treåring) så är det ingen sliten häst. Han kändes fräsch och ser fin ut i benen. Nu är han redan på plats på Bjertorp och först får vi kolla upp honom och se hur han har tagit de här loppen. Ägaren vill att han enbart ska starta i fyraåringslopp i år. Så är hästen fräsch och fin kanske det blir ett fyraåringslopp i Eskilstuna som blir nästa start.

Torvald Palema kanonfin igen
Torvald Palema kändes kanonfin när han vann Forus Open i söndag. För tredje året i rad dessutom. Jag skrev ju här på hemsidan innan att jag tyckte att hästen såg och kändes ännu bättre efter starten i Östersund än vad han gjorde innan. Nu var han också så bra som han kan vara. Vi kunde glida till ledningen ut ur första kurvan samtidigt som Rapide Lebel galopperade. Jag tyckte inte att fransmannen såg bra ut i varken värmning eller i provstarterna. Då fick jag upp ytterligare segerförhoppningar. Vi fick sedan ganska hård press över sista bortre långsidan och genom slutkurvan. Men Torvald kändes bra hela tiden och jag körde inget med honom i det läget. Det kändes väldigt bra hela vägen.

Lite lurigt med Forus mållinje
Det enda som var lite lurigt var att mållinjen på Forus ligger längre bort än normalt och nästan i början av kurvan. Faktum var att många hästar nästan stannade till när det var 50 meter kvar, ungefär där mållinjen normalt brukar ligga. Det är lite ovant att köra på sådana banor och det var därför som jag fick jaga på lite den sista biten för att hästen skulle hålla hela vägen. Nu vann Torvald säkert på 1.10,9/1600a och fick drygt 1,1 miljoner kronor. Därmed gick han med sina 26.231.147 intjänade kronor upp på tredje plats över Sveriges vinstrikaste hästar genom tiderna.
För Torvalds del framöver så väntar närmast Årjängs Stora Sprinterlopp nästa helg. Därefter blir det Hugo Åbergs Memorial och sedan skulle det vara kul att få köra Sundsvall Open Trot med honom igen.

Pliktskyldigt av Select Yankee
Select Yankee vann också i Forus. Det var i Rex Rodneys Minneslopp med nästan 350.000 kronor i förstapris. Han tog ledningen ut ur den första kurvan och blev sedan tufft utmanad till slut. Men hästen vann bara pliktskyldigast och har en bit kvar till toppformen. Ändå såklart bra gjort att vinna på 12,3/1600a men jag vet att han kan ännu bättre.

Gossip’s Winner matchas för Derbyt
V75 på Bergsåker var mycket bra resultat med en dubbelseger. Forrest Jump och Gossip’s Winner såg till att stallet nu har 33 segrar på V75 i år och då är vinsten i Momarken medräknas. Båda hästarna gjorde starka insatser, med extra plus för Gossip’s Winner. Han fick ett mycket tufft förstavarv när han blev utsvarad om ledningen. Jag tyckte att Daniel Olsson satt och tjuvsvarade med sin häst eftersom vi hade övertag med en hel längd. Det kostade 1.11 första varvet att komma till spets, och Gossip’s Winner var jäkligt bra som kunde vinna. Så här efteråt visade det ju sig att Daniel hade täckning för att han svarade eftersom hans häst blev tvåa i mål. Det sa jag också till honom. Gossip’s Winner vann på 1.13,3/2140a och har utvecklats otroligt mycket. Han är så stark att vi nu ska matcha honom för Derbyt. Det är kul när det kommer en sådan här uppstickare och helt plötsligt kanske utmanar de som redan är i kulltoppen.

Forrest Jump bättre på ny balans
När det gäller Forrest Jump så kändes han bättre nu än när han vann sin första V75-seger för oss. Vi hade ändrat lite i balansen och han travade klart förbättrat. Han är också stark och vann lätt med krafter kvar efter jag kört till ledningen tidigt. Han vann på 1.13,3/2140a och kommer att vinna fler lopp och klättra ett par klasser till.

Fem segrar i Åmål
I onsdags i Åmål blev det fem segrar till stallet, varav tre inom V64. Segerhästarna där var i tur och ordning M.T.Golden Boy, Nettan Palema, Clove Bud, Gidde T.H. och Polca. Lite kul att Gidde T.H. gjorde sin första start över kort distans i livet – i 72:a starten. Han vann på ett bra sätt efter ett tufft sistavarv.

Global Midnight – en kanonhäst!
Måste slutligen nämna Global Midnight som vann i går kväll i Halmstad. Hon tog femte raka segern och är fortfarande obesegrad. Det verkar vara en riktig kanonhäst! Hon vann med gott om krafter kvar trots att det gick så fort första varvet. Hon låg på en del under vägen men det var långt ifrån tomt i mål och hästen är framförallt väldigt stark. Segertiden blev 1.14,0/2140a och hon kommer att gå långt.

Vinner lopp överallt
Som helhet går stallets hästar väldigt bra nu. Det är inte bara på V75 utan de vinner lopp överallt. Jag har tidigare skrivit om att en hel del hästar har haft problem med infektioner. Men det ser klart bättre ut nu och det är bara lite kvar. De som drabbas mest är unghästarna som det tar längre tid för att återhämta sig än vad det gör för de äldre hästarna.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin