Ett bra första halvår - Torvald Palema i Forus | 2011-07-01

Första halvåret är avverkat och det har resulterat i 16,4 miljoner kronor inkört till stallet.
Vi har många hästar som har gjort bra prestationer på slutet.
Merger Blue Chips svenska rekord på 10,9 var femstjärnig.
Det fortsätter att trilla in segrar på V75 och vi är nu uppe i 31 segrar på rikstoton i år.
Och på söndag är jag förhoppningsfull med Torvald Palema i Forus Open. Han känns ännu finare efter Östersund där han satt fast med sparade krafter.


Vi är inne i en hektisk period med trav nästan varje dag. Ibland två gånger per dag. Dessutom har vi 200 hästar som ska tränas. Så det finns att göra. Men det är kul. Vi har ju även haft kanonväder de senaste veckorna och då är det extra härligt med trav.
Många hästar fortsätter att göra bra prestationer och segrarna trillar in. Jag skrev förra gången att stallformen var lite ojämn då flera hästar hade infektioner. Det är klart bättre nu även om det är en och annan som fortfarande dras med dåliga blodvärden. Men så är det för många. Det har ändå blivit drygt 16,4 miljoner kronor inkört per den 30 juni och det är jag nöjd med. Det fortsätter att rulla på bra.

The Man har imponerat
Om vi backar några veckor så var det en fin helg för stallet i Östersund. Det blev tre V75-segrar genom The Man, Moonbeam Hanover och Zwack. Den som imponerade mest var The Man som visade att han är riktigt bra för klassen. Han stack undan lätt och vann med krafter kvar. Det är en häst med hög kapacitet som har en bra motor. Han har sett fin ut efteråt och borde kunna vara med i striden även i finalerna. Även de övriga två V75-vinnarna i Östersund var förstås bra. Zwack höll ledningen och vann på en fin tid, 1.12,0. Moonbeam Hanover gick också bra och verkar hålla formen. Hon var även ute i måndags och kvalade in till finalen av Stosprintern via en andraplats. Jag tycker att hästen gjorde ett bra lopp då efter att ha fått öppna tufft för ledningen. I måndags vann även Calypso Sund sitt uttagningslopp till Stosprintern och det är kul att vi har två hästar med i finalen.

Torvald Palema är finare nu
I Östersund var också Torvald Palema tillbaka efter den kraftiga infektion som han hade i Oslo Grand Prix. Det var första gången hästen varit sjuk sedan jag började träna honom. Han återhämtade sig snabbt och gjorde ett riktigt bra lopp i Östersund. Han satt fast med lite krafter kvar som fyra på 11,8 över full väg. Hästen har varit fin efteråt och jag tycker faktiskt att han ser finare ut nu än han gjorde innan Östersund. Rent smidighetsmässigt så flyter det väldigt bra för honom. Han har varit stark och bra i jobben under veckan och på söndag väntar Forus Open i Stavanger. Torvald är ju titelförsvarare där och har vunnit de två senaste åren. Det känns som att han har gått framåt med förra loppet och jag tror att han kommer att göra en bra insats. Det vore såklart kul om vi kunde vinna för tredje året i rad. Men det är tuffa hästar med så det blir inte lätt. Det som talar för oss är att vi har fått ett bra startspår, till skillnad mot de värsta konkurrenterna som har sämre lägen. Är Torvald som han ska vara hoppas jag att han är med i striden.

”Global Midnight en riktig häst”
Åter till V75 så gick det väl inget vidare i Kalmar i söndags. Det blev lite galopper hit och dit och stolpe ut. Det stora glädjeämnet var Global Midnight som vann lärlingsloppet. Hon var jättefin och vann åkandes på 15,0 efter en och en halv månads uppehåll. Det fanns gott om krafter kvar och det ser ut att vara en riktig häst. Hon har egentligen allt men är framförallt väldigt stark. Hon kommer att starta i ett stolopp under sprintermästarehelgen nästa gång.

Blev fel för Torgil
Annars blev det som sagt en del galopper i Kalmar. Både Classic Tile och Indigo Broline galopperade och ingen av dem kändes helt hundra. Däremot blev det lite fel för Torgil i starten. Hade jag prickat starten lite bättre så hade loppet blivit annorlunda för vår del. Nu blev han störd i första sväng och galopperade. Sedan krokade vi ihop med en annan sulky 150 kvar, annars hade han kanske varit tvåa. Han gick bra efter första galoppen och kändes fin. Samtidigt var han också lättstörd och det här han råkade ut för ska han normalt tåla. Men som sagt, det här hade aldrig hänt om vi kommit till ledningen direkt.
I övrigt så gick Dollar Access bra som tvåa. Han sprang 12,4 och gjorde vad jag hade förväntat mig. Jag trodde innan att han skulle kunna gå en sådan tid, men jag hade inte kunnat räkna ut att han inte skulle få vinna på 12,4. Untersteiners häst som vann var ju jättebra och det var inte mycket att säga om.
Gidde T.H. gjorde vad han skulle i långloppet och gick en bra tid, 14,4, som trea.

Succé på V64
Måste också ta några rader om Vaggeryd förra veckan. Stallet tog fyra segrar på V64 och det händer inte så ofta. Det är väldigt svårt att vinna fyra lopp på den nivån så självklart är man mycket nöjd när det sker. Segerhästarna var Boman, Nettan Palema, Rex Ribb och Conrads Linsan.
Även i onsdags gick det bra på V64 och det blev en dubbelseger genom Peya de Castella och Rania.

Svenskt rekord av Merger Blue Chip
Gårdagskvällen på Åby blev bra med fyra segrar till stallet. Det stora utropstecknet var Merger Blue Chip som vann på 10,9. Det var nytt svenskt rekord för fyraåriga utländska ston. Jag måste säga att det var starkt gjort att som fyraåring kunna vinna mot äldre ston på det sättet. Hon fick gå först i tredjespår när hon attackerade så det var inte direkt någon turseger. Hästen gjorde det jättebra redan i debuten för mig och hon blir intressant att följa framöver.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin