Framgångarna på V75 fortsätter | 2011-06-05

Stallformen är lite ojämn.
Men trots det fortsätter det att gå jättebra på V75.
Stallets hästar har vunnit fem V75-lopp de senaste tre veckorna.
Jag tänkte redogöra lite om det i krönikan, samt även kommentera elitloppshelgen.
Dessutom blickar vi framåt och på lördag startar Torvald Palema i Jämtlands Stora Pris.


Om man regelbundet vinner lopp i travets elitserie måste man vara nöjd. Stallets V75-facit med 27 tränarsegrar så här långt i år är strålande bra. Ändå har det varit lite tveksam stallform en tid. En del hästar har presterat sämre och blodproven visar att de har haft en infektion i kroppen. De har för mycket vita blodkroppar och det är bara vila som hjälper mot det. På vissa hästar kan det ta två, tre veckor innan infektionen går över. Hästarna är inte förkylda eller blir dåliga i halsen, de presterar bara sämre på banan eftersom de är nedsatta av den här infektionen. Nu tar vi blodprov på alla som startar för att kontrollera innan så att ingen är sjuk.

Mad Image kanonbra i Sverigeloppet
Över till elitloppshelgen där hästarna gick bra överlag. Det började på fredagen då Mad Image vann finalen av Sverigeloppet med 300 000 kronor i förstapris. Loppet kördes i ett högt tempo hela vägen och att kunna vinna på 1.13,8 var mycket bra gjort. Hästen har lite fräschörproblem men har varit jättefin i tre raka segrar och är obesegrad sedan han kom till oss.

Gossip’s Winner – bäst under elitloppshelgen
Sedan blev det två V75-segrar genom Gossip’s Winner och Niller. Jag tycker faktiskt att Gossip’s Winner var den som gjorde den bästa prestationen av alla våra hästar under helgen. Han fick gå i tredjespår sista 700 metrarna och gjorde grovjobbet. Det var mycket starkt gjort att kunna hålla hela vägen och vinna på 1.12,8 över medeldistans. Han gjorde jobbet själv och det var ingen turseger precis. Det var många av våra hästar som presterade bra under helgen men jag måste säga att för mig var han den bästa. Niller var också riktigt bra och att vinna en final från spår tolv en elitloppshelg är det inte många som gör. För mig var det en överraskning att han kunde vinna därifrån. Han låg fortfarande sist 300 meter kvar men avslutade strålande. I samma lopp gjorde Dreamalittledream ett kanonlopp. Hon var jäkligt stark och kämpade tappert utvändigt om ledaren till knapp förlust. Det var nog ett av de bästa lopp hon har gjort hittills.

The Man vinner fler lopp
På söndagen blev det en seger genom The Man i frukostloppet. Han var stark och fin som kunde vinna trots en tuff inledning. Det var faktiskt inte helt tomt i mål på tiden 1.14,3 över medeldistans. The Man är en bra häst som har tagit fyra segrar på sex starter sedan han kom till oss. Som det känns kommer han att vinna fler lopp framöver.

1,1 miljoner inkört elitloppshelgen
Totalt blev det 1,1 miljoner kronor inkört under elitloppshelgen. Det är förstås bra siffror. Men allting är relativt. År 2009 sprang stallets hästar in 4,6 miljoner under samma helg. Det var samma år som Torvald Palema vann Elitloppet. En sådan superhelg får man nog aldrig uppleva igen. Det visar bara hur jäkla bra det gick för oss den gången. I år hade vi ingen elitloppshäst med och 1,1 miljoner är riktigt bra det också.

Brioni är bäst
Själva Elitloppet tycker jag var ett bra lopp. Det var spännande från start till mål och körning hela tiden. För publiken var det sevärt eftersom det hände lite hela tiden. Det var först 50 meter kvar som man kunde säga vem som skulle vinna. Det stod och vägde hela vägen in i mål. Brioni var jäkligt bra och just nu är det han som är bäst.

Nya V75-segrar – Forrest Jump och Youpie
I går på Mantorp blev det två nya V75-segrar. Det var Forrest Jump och Youpie som såg till att vi nu har 27 tränarsegrar på rikstoton, inklusive K.L.M.Prelongs seger i Momarken. Det var kul att Youpie fick vinna eftersom han satt fast med allt kvar under elitloppssöndagen. Han var kanonfin på nytt banrekord, 1.11,2, och han svarade direkt när jag körde till 200 meter kvar. Det var inte helt slutsålt i mål på den tiden och extra kul att Avanto blev tvåa och ordnade en stalldubbel. Avanto gör det bra varje gång och tjänar fina pengar. En tacksam häst att äga. Nyförvärvet Forrest Jump hade tränat bra inför debuten för oss. Han var också stark och ärlig i loppet. Att kunna vinna på 1.13,8 den tunga vägen säger det mesta. Det enda var att han inte travade helt hundra i kurvorna. Han tappade lite i svängarna och där har vi en del att slipa på vad det gäller balansen. Men hästen har helt klart bra kapacitet för klassen.
En som jag trodde mycket på innan loppet var Big River Supreme. Han fick en perfekt resa men det var inte alls samma tryck i hästen som tidigare. Normalt sett skulle han åtminstone ha varit tvåa för att få godkänt. Det är inte säkert att han hade slagit vinnaren som var bra, men helt klart så var han nog nedsatt av något.

Sjunde raka för både Covington Ås och Ågårds Lars
Övriga hästar att nämna sedan förra krönikan är Ester Zonetts imponerande V75-seger på Solänget för två veckor sedan. Hon vann där på fina tiden 1.14,4 och rundade fältet från sina 20 meters tillägg.
Två andra segerrika hästar i stallet är Covington Ås och Ågårds Lars. Covington Ås tog sjunde raka segern när han vann på Åby och han är fortfarande obesegrad hos oss. Ågårds Lars tog också sin sjunde raka seger när han gjorde comeback på Åby. Att kunna vinna direkt på fina 1.14,4 efter nästan ett års frånvaro var en stark prestation. Det visar också vilken bra häst det här är. Hoppas att han får vara hel och frisk för då kommer han att fortsätta vinna lopp.

Torvald Palema till Östersund
Till sist några rader om Torvald Palema. Han har återhämtat sig från den infektion som han drogs med i Oslo Grand Prix. Jag nämnde inledningsvis att det tar två, tre veckor för de flesta hästar innan de blir friska. Men för Torvald tog det en vecka så var han frisk. Det var första gången hästen var sjuk och han har ett väldigt starkt immunförsvar. Men det är ofta så med de bästa hästarna att de är starka mot allt. Han har gått flera jobb senaste veckorna och sett fin ut. Han var även bra i fredagsjobbet och då bestämde vi oss definitivt för att vara med i Östersund kommande helg. Han startar där i Jämtlands Stora Pris som ser ut att bli ett riktigt bra lopp. Jag hoppas och tror att Torvald kommer att göra ett bra lopp så får vi se hur långt det räcker.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin