Första gången Torvald Palema är sjuk | 2011-05-19

Torvald Palema stod inte att känna igen i Oslo Grand Prix.
Blodprovet visade att han hade en infektion i kroppen.
Han blev även öm i framkotorna och nu är det vila som gäller.
Vi har inga nya planer med honom just nu utan först måste hästen bli frisk.


Det var tyvärr inte den vanlige Torvald Palema som vi är vana att se. Jag kände redan efter femhundra meter att han inte var sig lik. Sedan på sista långsidan när han inte kunde följa förstod jag att något var fel. Blodprovet visade som sagt på en infektion. Det är flera hästar i stallet som har haft den typen av infektion på slutet. Det är samma symtom och samma tecken på blodproven. Normalt när hästarna får en infektion blir de ofta röda i halsen. Och när de har en halsinfektion så hostar de och får feber ibland. Men Torvald Palema har inte visat något sådant alls. Han har aldrig varit sjuk tidigare, inte ens förkyld och han har aldrig hostat. Det är en frisk och sund häst. Men nu blev han drabbad av den här infektionen, utan att vara röd i halsen eller har hostat. Det är precis så som flera av mina andra hästar har varit på sista tiden.

Hästen var inte halt
Sedan blev han även öm i framkotorna. Men det kan vara en kombination av att han blev så trött och att banan var hård. För dagen innan var han inte öm i kotorna. Hästen var inte halt när han gick av banan utan bara väldigt trött i benen. Nu ska han fortsätta att vila tio dagar till så får vi se hur det ser ut. Vi har inga nya planer alls med honom just nu. Först måste hästen bli frisk innan vi börjar att titta i propositionerna igen.

Helge Palema har utvecklat travet - barfota
Vi har dock ett par glädjeämnen att prata om också ifrån förra veckan. I onsdags vann Helge Palema på Solvalla. Det var ett försök i Bronsdivisionen och hästen var riktigt fin. Han vann med gott om krafter kvar och har blivit bättre och bättre för varje start hos oss. Det här var tredje raka segern och det är framförallt en väldigt stark häst. Men han har även utvecklat travet, tidigare var han lite klumpig i travet, men nu har han blivit smidig och fin tack vare barfotakörning. Nästa lopp blir i finalen under elitloppshelgen.

Covington Ås ännu finare nu
Även Covington Ås var jättefin när han vann på Åby i torsdags. Han hade inte startat sedan han vann V75-Mästaren i januari, delvis beroende på att banorna har varit för hårda. Jag tycker att hästen kändes finare nu än i vintras. Han vann också med en hel del krafter kvar.

Intressant nyförvärv
I går på Solvalla så vann Quality Control återigen på ett bra sätt. Det var andra raka segern hos oss och det bådar gott framöver.
Vi fick också med oss ett intressant nyförvärv hem. Det är fyraårige hingsten Global Manhattan som är ny i träning och det känns som en spännande häst. Han har visat bra kapacitet tidigare och det ska bli kul att träna honom.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin