”Torvald Palema tog i så in i helsike” | 2011-04-02

Det blev en mycket bra lördag på Bergsåker.
Tre segrar på V75 och Torvald Palema klar för Olympiatravets final.
Jag måste säga att Torvald känns piggare än vid samma tid i fjol. Och så har han ändrat lite av sin stil…


Bilen rullar mot Bjertorp när dessa rader skrivs. I morgon väntar tävlingar på Färjestad och då fanns det inga andra alternativ än att bila hem från Sundsvall för att hinna dit.
Jag är förstås mycket nöjd med dagen. Tre segrar på V75 är inte så lätt att ta och det är väldigt bra gjort.

Aldrig orolig för Nu Pagadi
Om vi börjar med Torvald Palema så var han så fin som jag hade hoppats och trott på. Han höll ju enkelt ledningen och vi fick köra sakta i täten. Det hade jag nästan räknat ut på förhand att vi skulle få göra. Hästen kändes bra hela vägen och jag började öka tempot 800 meter kvar. Sedan skärpte jag det mer allvarligt 500 kvar och sista 300 var det full fart. Det kändes lite tveksamt 150 kvar men sedan bet han i och 100 kvar tog han i så in i helsike. Han avslutade med 1.08 sista halvvarvet och ännu snabbare sista 300. Som loppet blev kört så trodde jag på bra chans hela vägen. Torvald är mycket speedigare än Nu Pagadi och även när Nu Pagadi är i toppform så är Torvald mycket speedigare. Så den hästen var jag aldrig orolig för.

”Känns piggare och har ändrat stil”
Nu är det final om två veckor och det känns kul att vara där. Vi har varit med några gånger och det ska bli spännande igen. Jag tror också att Torvald flyttas fram ytterligare formmässigt med ännu en genomkörare i kroppen. Om man jämför med förra året så tycker jag att han känns både piggare och starkare i år. En annan detalj är att han också har ändrat lite stil. Han håller huvudet lite lägre i loppen än tidigare. Förut så har han nästan sprungit och kört upp huvudet men nu borrar han ner huvudet och kämpar ännu mer.

Huvan kvar på Classic Tile
Classic Tile har jag skrutit om tidigare här på hemsidan. Jag tycker att det är en kanonhäst. Han är stark och har framförallt rätt skalle. Han vill verkligen vinna när han tävlar. Nu var hästen riktigt bra och lite vassare jämfört med senaste starten. Jag var först nöjd med att få dödens då hästen har vunnit sina flesta lopp därifrån. Men sedan så ville Daniel Olsson så gärna släppa ledningen och då var det bara att köra fram och få överta. Eftersom han är mer stark än speedig så gäller det att dra upp farten tidigt. Det fanns sparade krafter i mål och jag behövde aldrig dra av huvan på honom. Han svarade självmant när den andra hästen närmade sig och är jäkligt ärlig. Förhoppningsvis går även Classic Tile fram ytterligare och är ännu vassare i finalen om två veckor. Det lär kanske behövas då han får möta en häst som har 13 raka segrar…

Ester har höjt sig
Ester Zonett fixade tredje V75-segern och jag tyckte på förhand att motståndet inte var så tufft. Hon var bra och har höjt sig lite på slutet. Jag tyckte att hästen var bra redan förra gången då hon var ute i Stoeliten. I dag var det enklare emot och hon vann säkert från ledningen för Per Lennartsson.
Själv körde jag Power Night Star som hamnade för långt bak men han var heller inte lika bra som förra gången på Åby.

Dollar Access – en blivande topphäst
Jag måste också nämna Dollar Access som gjorde ett kanonlopp som tvåa. Det blev en snabb öppning då nästan alla gasade invändigt och det blev vida spår i första sväng innan vi kom ner. Sedan började det gå så sakta och jag kände mig tvungen att avancera fram. Så här i efterhand borde jag ha hållit igen mer över upploppet. Nu kom Erik Adielsson loss den sista biten och slog av oss. Det var lite snöpligt men det är lätt att köra loppen i efterhand. Det är också svårt att veta hur mycket de som kommer attackerandes ute i spåren har att köra med. Jag tycker att Dollar Access är en blivande topphäst.

Glenn Palema vann åkandes
I övrigt från veckan så hade vi en trevlig debutant på Åby i torsdags. Det var fyraårige Glen Palema som vann åkandes på 1.17,5 på ett bra sätt och med krafter kvar. Vi har haft honom i fyra månader och det ser ut som att det lovar mer.

Ingen riktig toppform
Trots framgångarna i dag så har inte hästarna någon riktigt bra form överlag. Det beror delvis på att vi inte har kunnat träna på sandbanan de senaste veckorna på grund av vädret. De bra hästarna springer i alla fall och då duger det med att träna på lätta rakbanan eller på rundbanan. Men de hästar som kräver lite extra träning är missgynnade av att inte kunna träna i sanden. De behöver ha den träningen för att kunna vinna lopp. Så vi får hoppas att tjälen släpper snart så att vi kan börja träna alla ordentligt igen.

Tagit stryk av hårda banor
Till sist så kan jag säga att V75-hästar som Indigo Broline, Covington Ås och Kalle Palema är på gång igen. De blev slitna i sina kotor när de tävlade på hårda underlag och med långa broddar i vintras. De har därför fått vila lite men känns nu bra i träningen igen. Man kan säga att nästan alla hästar som gick så bra i januari och februari blev naturligt slitna på de hårda banor som de sprang på. Det är tyvärr många hästar som tar stryk av att springa på sådana banor.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin