Torvald Palema gör årsdebut | 2011-03-09

Det är dags för årsdebut för Torvald Palema.
Han startar på tisdag på Axevalla och sedan siktar vi på Olympiatravet.
Jag tänkte även bjuda på en vinnare i V75 på Momarken.


Det har varit rätt så lugnt på V75 de senaste två veckorna. Därför har det inte blivit någon krönika här på hemsidan. Vi hade inga hästar till start på Bergsåker och på Axevalla var det inte mycket att skriva hem om. Ågårds Ludde blev struken för hälta (inget allvarligt och han är snart tillbaka igen) och de övriga hästarna är inte mycket att kommentera.

Två miljoner plus - trots halvfart
Vi blickar framåt istället och det känns som att våren äntligen börjar komma. Vi har haft lite besvärliga träningsförhållanden den senaste tiden med omväxlande väderlek. Med finare väder kan vi börja träna hästarna normalt igen. Stallet går fortfarande på halvfart men trots det har året börjat mycket bättre än fjolåret. Vi har kört in över två miljoner kronor mer än vid samma tid förra året. De flesta hästarna har vintertränat och börjar nu komma ut så smått framöver. Det är en spännande tid som väntar och det ska även bli intressant att se vad treåringarna kan prestera.

Torvald – inte lika mycket grundtränad
Torvald Palema gör årsdebut kommande tisdag på Axevalla. Han startar i ett vanligt snabblopp och behöver en genomkörare inför Olympiatravet. Hästen har tränat på bra och känns fin, men han är inte lika mycket grundtränad som tidigare år. Anledningen är att han var kvar på stuteriet lite längre än i fjol där han har tappats på sperma. Sedan har träningsförhållandena inte varit som bäst, så Olympiatravet kommer lite tidigt tycker jag. Samtidigt är ju hästen tio år och kanske inte behöver lika mycket grundträning som tidigare. Han har gått ett rundbanejobb efter 1.23 över 2100 meter och kändes bra då. Vi får se om han kan komma i form till Olympiatravet.

Antingen Eskilstuna eller Bergsåker
Efter starten på Axevalla siktar vi på att kvala antingen i Eskilstuna eller på Bergsåker. Är han inte i tillräckligt bra form för att gå vidare till finalen, då kommer vi inte att prova i något mer försök. Då tränar vi på och siktar på andra större lopp längre fram istället. Han känns i alla fall pigg och fräsch och så här långt ser han ut att ha löpglädjen kvar. Men han är ju som sagt tio år och vi får se om han kan hänga på de övriga elithästarna även i år.

Har en vinnare i Norge
Till sist tänkte jag bjuda på ett stalltips inför V75 på Momarken. Vi skickar bara dit en häst och det är K.L.M.Prelong som körs av Per Oleg Midtfjeld. Hon står dåligt till men känns fin i träningen och är en häst med hög kapacitet. Jag tycker faktiskt att hon känns lite finare i träningen nu än hon har gjort tidigare. Det är alltid lite vanskligt med tillägg men loppet ser inte så tufft ut på papperet. Hon har gått bra tidigare också men blivit halt efter varje start och gillar inte hårda banor. Nu känns hon som sagt bra och har även gått ett jobb på rundbanan efter 1.22 full distans. Jag tror att hästen kan vinna om det klaffar under vägen och hon tävlar med skor runt om.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin