Ny dubbel på V75 och fina nyförvärv | 2011-02-21

Förra veckan var bra med dubbla V75-segrar och ett par andra fina prestationer.
Jag vill också upplysa om att mina tankar om Spårtrappan var väl igenomtänkta.
Jag tror säkert att Torvald Palema klarar av att slå hästar som har tjänat två miljoner trots ett dåligt läge. Det tror jag även att Maharajah gör…


Stallet hade en bra dag i Kalmar i lördags. Det blev två V75-segrar genom Conrads Linsan och Ågårds Ludde. Därmed är vi uppe i nio tränarsegrar på V75 redan i år. Detta trots att stallet fortfarande går på halvfart och merparten av hästarna vintertränar. Vi närmar oss tre miljoner kronor inkört och det är en klart bättre början av januari och februari än det brukar vara.
Både Conrads Linsan och Ågårds Ludde var jättefina. Conrads Linsan såg ut att ha gott om krafter kvar när hon vann för Frank Nilsson. Stoet har utvecklats bra och har inga aktionsproblem längre. Hon travade fint i loppet.

Stor skillnad på Ågårds Ludde
Ågårds Ludde tipsade jag om i förra krönikan att han var min bästa vinstchans på V75. Han hade gått framåt rejält med årsdebuten i kroppen och var mycket rappare. Det var faktiskt stor skillnad jämfört med Åby-starten gången innan. Det kändes som att han hade lite krafter kvar och det är ingen häst som ligger på och pullar i loppen. Jag såg på Joakim Lövgrens kroppsspråk att han ville släppa ledningen och det gick ju också fort i början. Ågårds Ludde har ett vägvinnande, stort steg och är stark. Han går över alla distanser och det känns som att han kommer att vinna fler lopp framöver. Det är en riktig allroundhäst. Nu lugnar vi oss lite med nästa start som jag inte riktigt vet när den blir. Jag vill inte starta honom på några hårda banor utan vill ha mjuk och fin bana. Kalmars bara var för övrigt fin och det var inga problem att köra barfota där.

Rutger Raket lite blek
I övrigt på V75 så var Daro Later och Banker Tooma dåliga och sämre än väntat. Rutger Raket var femma i långloppet och var också lite blek. Han borde ha kunnat vara med i striden. Visserligen fick han gå lite för tidigt men han borde ändå ha klarat av att segerstrida i ett sådant gäng.

Två fina nyförvärv
I torsdags på Åby startade två av mina nyförvärv med framgång. Först var Across The Seas knappt slagen tvåa och sedan vann Power Night Star. Båda hästarna har samma ägare och det var kul att det började så bra. Det är två fina hästar. Across The Seas hade känts fin i träningen så honom trodde jag en del på. Men Power Night Star hade inte visat sig så märkvärdig i träningen. Det visade sig att han var en riktig löphäst. Jag kände också redan i värmningen att han skulle gå ett bra lopp. Båda hästarna lär också gå framåt med loppen i kroppen då de mestadels var styrketränade innan.

Kommande vinnare
I tisdags på Axevalla gjorde Polca debut för oss. Det var lite orättvist att hon blev storfavorit då jag hade varnat innan att hon bara var styrketränad på sandbanan och inte hade fått någon genomkörare. Nu gjorde hon ett godkänt lopp och kändes fin som femma. Hon kommer säkert att gå framåt en hel del med loppet i kroppen. Polca startar på Åby på söndag och då tror jag att hon har vinstchans.

Spårtrappan – inte ogenomtänkt
I förra veckans krönika skrev jag en del om Spårtrappan. Det innebär att hästarna får spår efter startprissumma, den som har lägst startprissumma får bästa spåret, den som har högst startprissumma får sämsta spåret. Detta i lopp med autostart och med 15 hästar bakom bilen. Jag skrev att jag tycker att det är bra och att Spårtrappan borde tillämpas i alla lopp så att man slipper lottningen.
Tydligen så har Lennart Persson på travnet skrivit att det möjligen var ogenomtänkt av mig. Han undrade vad jag tycker om att exempelvis Torvald Palema och Maharajah alltid skulle få de sämsta spåren. Men meningen med det här är ju att hästar som exempelvis nyligen har klivit in i Gulddivisionen ska få bra startspår. Och jag tror säkert att Torvald Palema kan slå hästar som har tjänat två miljoner trots att han har spår åtta eller tio.

Skulle Torvald slå Rutger från spår åtta?
Ta en häst som Rutger Raket till exempel. Han har tjänat två miljoner och jag tror att Torvald skulle ha väldigt dålig form om han inte klarade av att slå Rutger Raket även om Torvald hade spår åtta eller tio. Det tror jag inte heller att Maharajah skulle ha några problem med…
Så Lennart Persson kan ju titta vilka hästar det finns som har tjänat runt två miljoner. Så kan han ju spekulera i om Torvald och Maharajah inte skulle klara av att slå dem med dåliga spår…
Jag hävdar fortfarande att vi borde tillämpa Spårtrappan i alla lopp. Men självklart inte i Grupp 1-lopp som Elitloppet och Åby Stora Pris exempelvis. Utan i vanliga gulddivisionslopp och i alla andra lopp i klasserna under.
Jag tänkt ganska mycket på det här och tycker att det skulle vara bra. Det tror jag även att spelarna skulle tycka eftersom det säkert blir roligare lopp.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin