Vore skönt att slippa spårlottningen | 2011-02-15

Förra veckan var dålig och inte mycket att skriva hem om.
Solvallas bana i lördags var stenhård och därför körde vi med skor på hästarna.
Något jag däremot gillar är Spårtrappan som jag tycker skulle tillämpas i alla lopp. Det vore skönt att slippa spårlottningen.


Den här krönikan och eftersnacket från V75 är lite försenad. Men i sanningens namn finns det inte så mycket positivt att skriva om det sportsliga. Vi hade flera betrodda hästar med i V75 men det stämde inte alls i loppen. Det var inte bara den hårda banan som gjorde att det gick dåligt. Även om våra hästar missgynnades av att tävla med skor runt om. Vi hade heller inte något flyt med löpningsförloppen.

Ville inte riskera köra barfota
Apropå Solvallas bana så var det cementbana när vi värmde hästarna. Sedan blev den lite mjukare och runt lopp sex och sju var den som bäst, även om upploppssidan var hård. Övriga banan var fin när solen kom fram och personalen hade saltat. Men upploppet ligger i skuggan ifrån läktaren och där var den fortsatt hård. Sedan började det frysa på när det blev kallare igen och då blev övriga banan också hård.
Jag ville inte köra mina hästar barfota på ett sådant underlag. Det sliter på deras fötter och de blir ömma i leder och senor. De får slita ont av hårda banor och kan bli skadade. Trots att det var V75-finaler med stora pengar ville jag inte riskera allt för ett lopp.
Det har varit lite blandad kompott med banorna i vinter. Egentligen är det bara Halmstad och Mantorp som har varit bra. På Åbys lunchtävlingar i dag (tisdag) var det stenfrusen bana.

Ninotchka tog stryk av banan
Åter till V75-hästarna i lördags. Ninotchka var bedrövligt dålig. Hon känns inte bra när hon går med skor och broddar. Det är som att hästen jobbar och jobbar men inte kommer någon vart. Hon får inte alls samma steglängd som när hon tävlar barfota. Hon fungerar alltså inte alls på en sådan bana som det var i lördags.

Kalle Palema obrukad i mål
Kalle Palema satt fast i rygg på ledaren med allt sparat. Det hade kanske gått bättre om jag hade kört utvändigt. Det kom ju hästar bakifrån och körde i omgångar så vi hade säkert blivit avlösta om jag tagit dödens i början. Nu hade jag en helt obrukad häst i mål och han kändes fin.

Fel igen för Beretta Avanti
K.L.M.Prelong körde upp i vagn och galopperade och Ester Zonett var trög hela vägen. Victor Palema var bara dålig och Beretta Avanti blev det återigen fel för. Det gick väldigt sakta i täten och Uhrberg som låg i dödens tog upp vilket gjorde att vi hamnade långt bak. Sedan gick det i 1.08-tempo när jag attackerade i tredje- fjärdespår i sista sväng. Det är inte så lätt att ta något i de farterna. När jag begärde lite extra av hästen till slut så galopperade han.

Whatwouldtheysay finfin
Ett glädjeämne förra veckan var Whatwouldtheysay. Han har blivit bättre och bättre och utvecklats för varje start. Nu tog han sin andra raka seger och övertygade. Hästen har riktigt bra löphuvud och bra kapacitet. Det är ingen jättetalangfull travare men han har skalle och kapacitet som uppväger det. Nästa torsdag ska han visas upp för avelsvärderingsnämnden.

Ågårds Ludde bästa chansen
Förra veckan gjorde Ågårds Ludde comeback efter fem månaders frånvaro. Han gick lite över förväntan som tvåa och kändes riktigt bra. Visserligen var han lite seg och entaktad men samtidigt stark och rejäl. Hästen hade mestadels bara styrketränats i sanden innan och hade endast ett rundbanejobb efter 1.28 i kroppen. Han såg fin ut i måndagsjobbet och verkar ha tagit loppet bra. Det ser bra ut inför V75 i Kalmar på lördag och han är min bästa vinstchans där.

Spårtrappan är bra
Förra veckan presenterade Svensk Travsport en ny grej. Det är Spårtrappan som är ett nytt sätt att fördela startspår i lopp där 15 hästar startar bakom bilen. Det innebär att hästarna får spår efter startprissumma, den som har lägst startprissumma får bästa spåret, den som har högst prissumma får sämsta spåret.
Jag tycker att det här är bra. Spårtrappan borde tillämpas i alla lopp så att man slipper lottningen. Då slipper man också diskussionen om allt har gått rätt till när hästarna lottas till olika spår. Det verkar konstigt ibland då en del tränare och hästar har en tendens att hamna på samma spår flera gånger. Sedan är det alltid diskussioner hit och dit i media där tränaren säger att hästen är chanslös ifrån det och det spåret. Det blir alltid ett ältande fram och tillbaka från de som får dåliga lägen. Dessutom tror jag att det här med spårstrykningarna skulle komma bort helt. Anmäler man efter Spårtrappan slipper man dessa diskussioner. Man vet när man anmäler om hästen ska få ett bra eller dåligt spår och behöver aldrig älta eller diskutera det i efterhand.

Flera fördelar
Jag tycker att det här är väldigt bra och ser flera fördelar. Ta en häst som går ur Bronsdivisionen och precis har gått in i Silverdivisionen. Det är tufft för hästarna precis när de kommer in de högre klasserna. Istället för att bli knäckta i skallen (som en del blir) och få ett dåligt spår när de möter tuffare motstånd, kan de få ett bra spår istället. Anmäler man en häst som står tufft till penningmässigt, då vet man att man får ett bra spår. Och då har man chansen även om man står tufft till.
Framförallt tror jag att det skulle vara bra på rikstoton. När man kliver upp en högre klass har det större betydelse. Ju högre upp man kommer ju tuffare är det. Vi kan ta ytterligare ett exempel med hästar som precis har klivit ur Silverdivisionen och kommit in i guld. De flesta hästarna brukar ha problem med att växa in i högsta klassen.

Blir roligare spellopp
Jag tror att det här skulle bli jämnare och bättre lopp överlag. Det skulle även bli roligare för spelarna att analysera på ett annorlunda sätt. Jag är övertygad om att det blir mer intressanta spellopp.
Men även i de lägre klasserna tycker jag att man ska ha Spårtrappan. Har du en häst som har tjänat 50 000 kronor och möter några som har tjänat dubbelt så mycket mer, så vet du i alla fall att du får ett bra spår även om motståndet är tufft. Det här systemet känns mycket mer rättvist än den nuvarande spårlottningen. Som det är nu så tappar hästarna startpoäng ibland på grund av dåliga spår.

Kör Stoeliten över lång distans
Sedan tycker jag att det ska vara fler lopp över längre distanser än det är i dag. Ta Stoeliten som exempel, den går aldrig över lång distans. Man kan fråga sig varför. Den körs nästan alltid över 1600 meter av någon anledning. Då blir det oftast hästarna med de fem innersta spåren som gör upp om segern. Skriv istället ut fler lopp över längre distanser, även för ston. Då blir det roligare spellopp även där.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin