Bra V75-dag och toppenfin bana | 2011-01-29

Det blev en bra dag i Halmstad med två V75-segrar.
Både Conrads Linsan och Victor Palema var riktigt bra.
Extra kul också att tävla på ett så fint banunderlag mitt i vintern.
Ett annat glädjeämne var Indigo Broline i torsdags som kan gå långt.


I fortsättningen kommer jag att sammanfatta veckan som har gått varje lördag eller söndag med en krönika. Mestadels blir det eftersnack till V75 men det kan även bli lite annat smått och gott.
Till att börja med måste jag ge en eloge till Halmstads banpersonal. De är väldigt duktiga och klart bäst i landet på att fixa till banan. I dag var banan kanonfin och det fanns ingen tjäle i den. Det var inga problem att köra barfota runt om. Det känns lite roligare att köra då och jag tror även att hästarna känner på sig det också. Axevallas banpersonal har varit i Halmstad och lärt sig mycket av dem. Från början var de inte speciellt bra men nu har de blivit jätteduktiga. Det är lite synd att inte fler av övriga banors personal ute i landet vill lära sig mer. Jag kan verkligen rekommendera dem att åka till Halmstad. Speciellt den här kalla årstiden är det viktigt att banan är bra så att inte hästarna far illa. Det är en väldig skillnad att tävla på en sommarbana gentemot en stenhård vinterbana.

Conrads Linsan vann med krafter kvar
Det blev två segrar på V75 och flera andra fina placeringar. Conrads Linsan skötte sig bra i starten även om hon hackade på lite i aktionen första 150 metrarna. Men hon ville trava själv och det underlättade. Sedan kändes hon fin hela vägen och jag lät henne springa på och ökade tempot successivt. Hon vann med lite krafter kvar och det känns att hon kan gå en bra bit till upp i klasserna. I samma lopp avslutade Spot Over riktigt bra till andraplatsen och hon har fin form just nu.

Victor Palema stack bara undan
Victor Palema har utvecklats mycket och gjorde ett topplopp i dag. Han fick öppna 1.10 första 500 metrarna och stack ändå bara undan till slut. Han var pigg hela vägen och det var starkt gjort att inte mattas. Hästen har haft dåliga lägen flera gånger och avslutat bra i skymundan. Nu hade han ett bra spår och kunde komma till ledningen även om det kostade en tuff öppning. Att han springer så lågt med huvudet beror på att han går med lång käkrem, han vill ha det så och det går inte att checka upp honom för mycket.

Hörde inte startkommandon för blåsten
Excallibur ett klart godkänt lopp i guld. Det blev lite för tufft tempo under vägen när Steen Juul tryckte på med sin häst. Excallibur var först till 30 meter innan mål och kämpade tappert. Han hade ju bara ett lopp i kroppen efter lång vila och är ursäktad att han inte orkade hela vägen.
Med Avanto i den första avdelningen så orsakade jag en omstart. Jag brukar aldrig tjuvstarta men det gick inte att höra några startkommandon eftersom det blåste så mycket. Sedan i omstarten så kom vi sämre iväg och hästen gjorde sedan ett godkänt lopp.

Beretta Avanti blev het och skentravade
I sista avdelningen så trodde jag mycket på Beretta Avanti på förhand. Men han blev het under loppet och det blev ryckigt kört första varvet. Det blev tre stopp under första varvet och det passade inte honom. Hästen är hård i munnen och svår att hålla när han börjar ligga på så mycket som han gjorde. När jag lyfte ut honom i tredjespår så skentravade han. Det var inte jag som gasade utan det var hästen själv som drog i väg. Han gick en jäkla repa och det satt i benen till slut. Jag kände i sista sväng att han började mattas och med tanke på detta gjorde han ändå ett bra lopp. Men hästen är som sagt inte helt rumsren ännu.

Indigo Broline har hög kapacitet
I övrigt under veckan så vill jag lyfta fram Indigo Broline från i torsdags. Han tog sin andra raka seger på Åby och vann lätt med gott om krafter kvar. Det här är en häst med hög kapacitet och ett bra löphuvud. Han har varit med om lite otursgrejer tidigare och det har inte bara varit slitskador. Om han får vara frisk och fräsch framöver tror jag att han har mycket att hämta. Det kan vara dags för V75 snart men jag vill avvakta och se vad det blir för väder och banor. Jag vill inte starta honom på några hårda vinterbanor.

Ägaren övertalade mig att starta
I måndags så skrällde Missy’s Doubt Fire på Mantorp. Faktum var att hästen var så dålig i starten innan på Axevalla att jag tänkte stryka henne. Men ägaren övertalade mig att starta och det var ju tur. Missy’s Doubt Fire ska för övrigt betäckas snart. Hon ska åka till USA där hon har fått plats hos Hambletonian-vinnaren Muscle Hill.

Sammanfattningsvis så har det här året börjat bättre än det brukar göra. Vi har kört in nästan 1,8 miljoner trots att bara en tredjedel av hästarna är i gång och startar. I fjol var det ju väldigt lugnt i januari då jag var på semester i Florida i tre veckor.

Vi hörs igen nästa helg.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin