Nytt spännande år | 2011-01-07

Det blev återigen ett kanonår i fjol.
Nu går vi mot en ny spännande säsong och det ser väldigt bra ut i stallet med många nya intressanta hästar.
Framöver känns det även som ett måste att åka till Solvalla varje onsdag eftersom de har så fina prispengar.
Vi har även anlitat nya tränare till tvååringarna för att på så vis minska sjukdomsrisken i stallet.
Och så är Torvald Palema tillbaka i träning efter sina avelsbestyr .


Vi har lagt ett nytt framgångsrikt år bakom oss och jag är mycket nöjd och stolt över siffrorna. Stallets hästar vann 326 lopp vilket var exakt lika många som året innan. Inkörda pengar slutade på 39,1 miljoner kronor och det är med marginal det näst bästa året någonsin. Enda skillnaden mot året innan är att Torvald Palema tappade och tjänade tre miljoner mindre. Detta trots att Torvald sprang in 6,2 miljoner och blev den vinstrikaste svenskfödda hästen i fjol. Jag tycker att hästen var lika bra som tidigare men det var bara det att Lisa America var för svår. Det dök helt enkelt upp en som var bättre och de gånger som Torvald inte mötte Lisa America så vann han oftast.

Rekordåret 2009 ingen tillfällighet
Med tanke på det här så tycker jag att det var ett lika bra år som 2009. Övriga stallet har faktiskt ökat och gått bättre än tidigare år. Det är många hästar som har vunnit lopp och tjänat mycket pengar. Jag är mycket nöjd att det återigen blev ett bra år, för det visar att rekordet 2009 inte var en tillfällighet. Det känns bra.

Inga tvååringar längre
Som travtränare försöker man hela tiden att hitta saker att förbättra och finjustera. Vi har ändrat på en del smådetaljer i träningen som har gjort hästarna ännu bättre. En grej är att vi inte har några ett- eller tvååringar på gården längre. Det gör att vi förhoppningsvis slipper infektioner som ofta följer med unghästar. Tvååringarna tränas numera upp av Per Fromell i Örebro och Hans Adler på Åby. Det har varit ett sådant tryck på äldre hästar och vi har ökat antalet starthästar. Det i kombination med sjukdomsriskerna som är bland unghästar gjorde att vi tog det här beslutet. Ofta är det infektioner och förkylningar som följer med när man får in unghästar och nu slipper vi det.

Mest stolt över V75
Något som jag är mest nöjd över i fjol är att det gick så bra på V75. Vi vann tränarligan överlägset med 45 segrar och hästarna har presterat otroligt bra. V75 är ju travets elitserie och där är den tuffaste konkurrensen och de största pengarna att köra om. Även hästägarna brukar vara nöjda när deras hästar startar på V75 och vinner där. Det är något man ofta får höra som önskemål ifrån hästägarna, att de väldigt gärna vill ha en häst som kan vara med på V75.

”Commander Crowe lär säkert spöka lite”
När det gäller Torvald Palema vann han Forus Open och hade en fin turné i Norrland och vann båda storloppen i Östersund och Boden. Han vann även SM, var tvåa i Elitloppet och sedan tvåa i Åby Stora Pris efter Lisa America. Hästen har varit på stuteri Palema i vinter där han har tappats på sperma. Precis som i fjol går det även i år att nyttja hingstens avelstjänster med fryst sperma. Nu är Torvald tillbaka hos oss och ska börja tränas så smått igen. Han är tio år men var inte sliten på något vis när han gick till vintervila, varken fysiskt eller psykiskt. Jag hoppas att han kan bli lika bra i år igen men sedan kan det ju dyka upp en ny Lisa America. Man vet inte vad det kommer för nya stjärnor. En sådan som Commander Crowe lär säkert spöka lite i de stora loppen i år.

Många som tjänat en halv miljon
Annars finns det många av stallets hästar som har gått bättre än jag hade förväntat mig och tjänat mycket pengar. Det är många som har tjänat en halv miljon kronor. Ta en häst som Avanto, till exempel. Han har vunnit V75 och tjänat mycket pengar. Det trodde jag inte att han skulle göra.
Just nu är det många hästar som vilar eller precis har börjat träna efter vila. De flesta av hästarna har tagit det lugnt i december. Det är kanske en tredjedel av stallet som är i gång och startar. Många tränar nu och väntar på lite mjukare banor fram i vår.

Nya USA-hästar väldigt fina
Vi har många nya och intressanta hästar som ännu inte har startat för oss. Flera ser faktiskt väldigt bra ut och jag törs redan nu säga att det kommer att bli spännande på flera håll framöver. Det har kommit två nya hästar ifrån USA, Brother Glide och Hard Cider, som båda ser fina ut. Sedan ser en sådan som Knockout Rose väldigt fin ut och han känns stark och rejäl. Men med honom väntar vi nog en månad innan det blir start. Sedan ser Snazzy Hot Rod väldigt fin ut och han känns faktiskt bättre än han har gjort tidigare. Hoppas att han nu får vara fräsch framöver men han får träna på ett tag innan det blir mjukare banor att starta på.

Solvalla har gått ifrån Åby
Det blev två championat på Axevalla och Åby. Men framöver kommer vi att starta ännu mer på Solvalla än vad vi har gjort tidigare. Jag tycker att Solvalla har gått ifrån Åby när det gäller prispengarna. Det är så höga pengar på ”Valla” att det nästan känns som ett måste att åka dit när hästarna har passande lopp. Till skillnad mot Åby har de höjt sina prispengar och jag tycker att Solvalla har bra prispengar att köra om. Har man som vi mycket starthästar måste man ju åka, även om det är en jobbig resa.

Mörkt på ATG-Live
Till sist så har jag följt med lite i debatten när det gäller banbelysningen på landets travbanor. Av någon anledning har det blivit mörkare bild den senaste veckan när man tittar på ATG-Live. Jag misstänker att det inte beror på belysningen. Senaste tävlingsdagen på Axevalla var det en jättefin och ljus bild på intern-tv:n. Men tittar man på ATG-Live ser man knappt kuskarnas dresser. Samma sak var det från Solvalla i lördags. Så det kanske inte är banbelysningen det är fel på, utan kanske tv-utrustning och kameror?

/Åke

/Åke Svanstedt

Tillbaka

Admin