Torvald Palema blir kvar i Sverige | 2010-07-06

Torvald Palema fortsätter att glädja oss.
Ridträningen har gett önskad effekt och han är fräschare än någonsin.
Någon start i Kanada blir det dock inte utan vi håller oss på hemmaplan.
Samtidigt hoppas jag att den otroliga sviten på V75 håller i sig – TOLV veckor i rad har stallets hästar vunnit lopp på rikstoton.


Det har blivit dags för en ny krönika här på hemsidan.
Senast vi hördes av här var inför Elitloppet.
Nu när det är högsäsong är det full fart med tävlingar nästan varje dag och samtidigt träning av 200 hästar. Det kräver sin man men jag har en bra organisation och en duktig personal som gör att det fungerar ypperligt.

Ridträningen har gett önskad effekt
Torvald Palema har känts fantastiskt fräsch och fin sedan vi började med ridträningen. Han avslutade kanonbra i Elitloppet och har därefter radat upp segrarna. Först i Jämtlands Stora Pris i Östersund, därefter i Norrbottens Stora Pris i Boden och nu i söndags då han vann Forus Open i Stavanger. Torvald tävlade ju mycket bra även i fjol, men meningen med ridträningen var att han skulle hålla ihop bättre rent fräschörmässigt.

Bara behandlad en gång
Förra året var hästen lite småhalt efter varje lopp och fick behandlas ofta. I år har vi bara behandlat honom en gång, och det var efter Olympiatravet. Ridträningen har verkligen stärkt upp hästen och gjort honom mer hållbar. Man ska tänka på att det är tuffa lopp som Torvald har gått, med bland annat dubbla heat i Elitloppet. Men han har, peppar, peppar, inga skavanker alls.

"Aldrig kört en häst som axar så"
I Forus Open var hästen precis lika fin som i de tidigare starterna. Jag hade på förhand bestämt mig för att ladda för ledningen för att komma före värsta hotet Brioni. Jag tyckte att det var bättre att ha Brioni utvändigt om mig än framför mig. Jag lät Torvald få gå som han ville den första biten och sedan körde jag till. Han är helt otrolig när han accelererar och jag har aldrig kört någon häst som axar på det sättet. Det är en häftig känsla att sitta bakom Torvald i ett sådant läge. När vi väl fått ledningen förstod jag att mycket var vunnet. Men samtidigt är det ju också så att det är ju inte på grund av de taktiska uppläggen som gör att Torvald vinner. Det beror ju på att han är så fantastiskt bra.
I sista sväng tog hästen i som sjutton och började pulla när Brioni tröttnade. Då lät jag honom gå och ryckte undan men 100 kvar kändes det som att Lisa America kom hastigt men sedan kom hon inte så mycket närmare.

För jobbig resa till Kanada
Jag har hört att det har varit en del spekulationer om var nästa start ska bli för Torvald Palema. Någon har tydligen också skrivit om att det skulle bli i Kanada. Då kan jag berätta att så blir det inte. Det fanns ett önskemål ifrån banan i Toronto att han skulle starta i storloppet Maple Leaf Trot. Men nu har vi bestämt att vi inte åker. Anledningen är att det skulle bli en väldigt jobbig resa. Hästen skulle i så fall ha behövt åka redan nu på fredag eller lördag. Och han kom inte hem till Bjertorp förrän på måndagskvällen ifrån Stavanger. Han hade i så fall knappt hunnit hämta sig innan nästa avfärd. Hästen har varit ute och rest mycket på slutet och varit både i Östersund, Boden och nu Stavanger. Totalt har han rest närmare 400 mil de senaste veckorna. Men det har ju varit bra utdelning också. Fast när det gäller Kanada så känns det lite väl tufft emot hästen att påbörja en sådan resa nu efter de turer han har haft på slutet. Dessutom är det försök och final i Maple Leaf Trot. Han hade sedan inte fått åka hem förrän en vecka efter finalen. Det hade gjort att hästen blivit borta för länge, och jag märker på honom att han trivs bästa hemma.

Hugo Åbergs nästa
Så därför har vi nu bestämt att vi inte åker. Vi låter istället hästen ta igen sig lite nu och sedan satsar vi mot Hugo Åbergs. Det vore kul om vi kunde försvara fjolårssegern där. Vi satsar även på att försöka vinna Grand Circuit ett år till om det går. Det finns så otroligt många fina lopp på hemmaplan och efter Hugo Åbergs är både Sundsvall Open Trot och Åby Stora Pris högaktuella. Däremot kommer vi inte att åka till Italien som vi gjorde i fjol. Det är sådant krångel med att få ut prispengarna därifrån och man måste ringa och skriva och hålla på. Så någon mer start i Italien blir det inte.

TOLV raka på V75
Nog om Torvald nu och lite om stallformen i övrigt. Alla hästarna har inte haft så jämn form på slutet då det är lite halsinfektioner som har spökat. Det verkar som att det lättare kommer halsinfektioner när det har varit torrt länge. Om det sedan är dammet, eller pollen som orsakar det, vet jag inte. Det brukar bli bättre när det kommer regn för då är det är precis som att det rensar luften.
Med tanke på det är det otroligt kul att hästarna har gått så bra på V75. Det är ändå travets elitserie och kan man få en seger där varje vecka så är det otroligt bra. Stallets hästar har nu vunnit V75-lopp TOLV veckor i rad och det tycker jag är fantastiskt bra. Det känns väldigt inspirerande och jag hoppas att den fina sviten håller i sig ett tag till.
Totalt inkörda pengar till stallet hittills är 18,5 miljoner kronor i år. Vi leder tränarligan med klar marginal och segern i den prestigefyllda ligan vill jag förstås försvara från i fjol. Segerprocenten för stallets hästar ligger på goda 19 procent, och det är precis vad den har legat på de senaste åren.

Ridträning på Conrads Garland
Under det kommande veckoslutet är det dags för Sprintermästarehelgen i Halmstad. Vi har Select Yankee, Titan Patrik och Schwerin Boko med i försöken till Sprintermästaren. Av dessa har jag nog störst förhoppningar på Select Yankee som jag hoppas kunna kvala in till finalen. Väl där så tror jag att han har chans att duga i Sprintermästaren. Jag tycker att det är en bra häst så omöjligt är det inte.
Inom V75 har vi elva hästar till start. Där ska det bland annat bli intressant att se hur det går för Conrads Garland som vi har lagt om träningen för. Hästen har uteslutande ridtränats efter senaste starten. Anledningen är att han är lite ömtålig i frambenen och vi provar nu samma koncept som vi har gjort med Torvald Palema. Han ser jättefin ut och har fått ett bra läge med passande förutsättningar. För övrigt så har vi cirka tolv till 14 hästar som ridtränas just nu på Bjertorp.

Ormbitna hästar
Till sist några rader om att det har varit en del huggormsbett på några hästar under våren och försommaren. Jag har faktiskt aldrig tidigare varit med om att någon häst har blivit biten av en orm. Men vi har nu haft fyra hästar som har blivit ormbitna. De får hög feber och svullnar upp och måste stå på penicilin i en vecka. Det verkar som att det är ormungarna som biter hästarna. De fattar inte att de ska flytta på sig i hagen när hästarna kommer. Men på senare tid har det varit lugnt och det verkar som att ormarna nu har försvunnit.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin