Spännande med Torvald Palema i Elitloppet | 2010-05-28

Årets Elitlopp blir spännande på två sätt.
Dels själva loppet såklart – men även att jag har lagt om träningen på Torvald Palema.
Han har nästan uteslutande ridtränats efter Olympiatravet och det ska bli mycket intressant att se vad det ger för effekt.


De här raderna skrivs dagen innan den stora festhelgen på Solvalla.
Min ”uppladdning” har i dagarna bestått av tävlingar på Solvalla i onsdags, Åby på torsdagen och sedan lunchtrav på Solvalla under fredagen. Därutöver har vi tränat hästar som vanligt hemma på Bjertorp. Fredag kväll blir det hästauktion i Upplands-Väsby och det är inte omöjligt att det blir något eller några köp. Jag har flera kunder som har visat intresse för att handla hästar. Det är kul. På lördagen har vi många hästar till start, bland annat tolv inom V75. Det är som vanligt stenhårt emot när det är finaler under elitloppshelgen. Men alla mina hästar känns fina och har tränat bra under veckan. Ska jag nämna några som sticker ut måste jag säga Conrads Garland, S.J.’s Otto, Nursery Rhyme och Ågårds Lars. Den sistnämnde tycker jag har lite bättre chans än Lexington Ås som jag kör själv. Men Lexington Ås är lite knepigare att köra och därför vill jag inte ha någon ny kusk på honom.

Inte avstängd på söndag
På söndagen kör jag bara Torvald Palema. Dessutom har vi Edouardo till start i lärlingsloppet som Sarah kör. Jag läste någonstans att jag var avstängd på söndagen men det stämmer inte alls. Det finns så många journalister i landet som inte är pålästa och där ser man hur fel det kan bli och att saker långt ifrån stämmer som står i tidningarna. Jag anmälde faktiskt sju, åtta hästar till söndagen men inga andra kom med. Det krävdes så höga startpoäng och mina räckte helt enkelt inte till. En av dem som inte kom med var Select Yankee som jag anmälde till Fyraåringseliten. Så det var hårda bud.

Ridträning i sand – bra för muskulaturen
Över till Torvald Palema så har jag alltså ändrat på hans träning. Han hade lite känning i sina framben i Olympiatravet och behandlades därefter. Jag har tidigare haft funderingar på att börja ridträna honom. Främst med anledning att han har kommit till åren och börjar bli lite sliten i sina ben. Precis som idrottsmän brukar bli som har tävlat flitigt och länge. Just det här med att galoppträna hästar i djup sand gör att de stärker upp muskulaturen. De blir starkare helt enkelt och mer hållbara. Jag har tidigare provat det med stor framgång på hästar som har haft problem med kotor och framknän. Två exempel är Hövding Lavec och Zoccer Wadd som båda tände till rejält av att träna galoppintervaller i sanden. Dessutom tror jag att det är bra rent mentalt att byta träning för äldre hästar. De kan bli mer pigga och motiverade av lite varierad träning. Torvald var lite ovan i början men nu märks det att han tycker att det är kul.

Ligger högre i puls nu
Något som också är intressant är att mäta pulsen på Torvald Palema. Som jag har berättat här tidigare så ligger han normalt 30 pulsslag lägre än alla mina andra hästar i stallet när vi tränar. Efter sex intervaller i trav i den andra sandbanan har han runt 60 i puls. Men nu när han har galopperat i sex intervaller i den djupare sanden så ligger han alltid runt 100 i puls. Han får alltså jobba och ta ut sig betydligt mer nu än tidigare. Det ska bli intressant att se vad det kan få för effekt på tävlingsbanan…
Det är Sarah som har ridit Torvald i de här galoppjobben efter Olympiatravet. Undantaget var i tisdags när tv och tidningar var på plats och filmade och tog bilder. Då red jag faktiskt två intervaller själv och det var kul. Men samtidigt jobbigt när man inte är så van. Förra onsdagen gick Torvald Palema även ett jobb på rundbanan efter 1.17 över 2000 meter. Och i går (läs torsdags) körde jag ett 1.25-jobb med honom på rundbanan. Han känns jättefin och är betydligt fräschare i år än i fjol. Inför Elitloppet förra året hade han bara fått ett 1.25-jobb i kroppen efter Olympiatravet. I år är han således betydligt mer tränad.
Så jag hoppas att det här ska ge bra effekt, även om man aldrig kan vara säker.

Innerspår både bra och dåligt
När det gäller försöket så hade jag hellre tagit spår sju eller åtta istället för innerspåret. Det kan vara både bra och dåligt. Jag har inte bestämt någon taktik ännu men om hästen känns riktigt bra på söndag kanske jag kör i ledningen. Han är ju så snabb ut att någon annan inte kan ta en längd på honom i starten. Annars så får vi se vad som händer. Jag kanske släpper också till en bra rygg men då gäller det att vi får chansen till slut så att vi inte missar finalen.
Jag tycker att det är ett öppet Elitlopp i år. Det är mycket bra klass på startfältet och många som kan vinna. Jag hoppas och tror att Torvald Palema är en av dem.

Åke

/Åke

Tillbaka

Admin