En ny vår tillmötes | 2010-04-27

Stallformen är rejält på gång nu.
Unghästarna ser lovande ut och dessutom har vi ett par ston som duger i Stoeliten.
Och nej, Torvald Palema var inte sjuk i Olympiatravet.
Nu är det full fokus mot Elitloppet som gäller.


Det var länge sedan vi hördes av på den här sidan.
Vintermånaderna har varit sega i flera avseenden.
Vädret har varit nyckfullt länge och det är först nu det ser ut som att våren äntligen är här.
För det första ska sägas att merparten av hästarna fick en lång vila över vintern. Detta med anledning av att de fick vara igång ganska länge i fjol. Vi lyckades ju slå flera historiska rekord och det var många hästar som vann många lopp och sprang in mycket pengar.
Själv var jag på semester under tre veckor i Florida för att titta till den nya gården. Samtidigt fick stallet problem med infektioner och virus av olika slag. Bland annat hade många av dem problem med karledsinflammationer under januari och februari. Det har jag hört att flera andra stortränare också har haft över vintern.

"Lite sviktande form igen"
Vi kunde inte göra så mycket utan det var bara att vänta ut så att alla blev friska igen. Det tog sin tid och det var först under andra halvan av mars som det lossnade ordentligt. Hästarna vann mycket lopp under en period men de senaste veckorna har formen varit lite sviktande igen. En del hästar orkar bra och en del ingenting alls. Stallformen har alltså fortfarande varit lite ojämn även om den är klart mycket bättre nu än för några månader sedan. Förra veckan var dock bra igen med många segrar och jag hoppas och tror att det nu snart ska vara bra överlag igen. Det känns så i träningen i alla fall och hästarna börjar se starka ut igen. Det har blivit V75-segrarna flera veckor i rad nu och trots det här stora tappet de första månaderna har det ändå blivit närmare sju miljoner kronor inkört.

"Torvald tål inte flera speeder"
Torvald Palema är den en del som har undrat över efter Olympiatravet. Han blev där ”bara” femma på tiden 1.11,9. Några har frågat mig om hästen möjligen var sjuk i loppet. Då kan jag direkt säga att ingen häst kan springa 1.11,9 över medeldistans och vara sjuk. Det finns ingen som kan prestera de tiderna då. Däremot kan man konstatera att han inte tål att man lägger en speed i början av loppen. Det har varit likadant i början av tidigare säsonger. Kör man hårt ifrån start så finns det ingen speed kvar till slut. I år var det också en hårdare öppning än det var året innan. Däremot blev hästen bättre ju längre säsongen gick förra året. I slutet av fjolåret klarade han av att öppna snabbt och även speeda vasst till slut. Ett exempel är Åby Stora Pris då han var med i en 1.07-öppning och tålde detta. Men det var i slutet av säsongen då han hade gått mycket lopp.

"Fin i jobben"
I årets final av Olympiatravet laddade jag för ledningen men det kostade en del och även om vi sedan fick en perfekt resa så kändes det redan 400 kvar att det var färdigkört.
Torvald har varit som vanligt efteråt och det var inga fel alls på hästen. Han har sett smidig och fin ut i sina rutinjobb och nu blir det ingen mer start förrän i Elitloppet. Vi fick en inbjudan förra veckan och upplägget blir detsamma som i fjol. Jag hoppas och tror att vi ska kunna ha honom på topp sista helgen i maj i år också.

"Spännande unghästar"
En kort lägesrapport om övriga stallet så tycker jag att unghästarna ser fina ut överlag. Många av treåringarna verkar lovande och det ska bli spännande att se när de nu börjar komma ut. Sedan har vi flera andra yngre hästar som har visat framfötterna på banan. Det är bra att hästar i låga klasser visar kapacitet, det bådar gott inför framtiden.

"Ston av toppklass"
Jag tycker också att vi har flera ston som kan vara med och kriga i den absoluta toppen av stoklassen. Det är Mystical Ann och Nursery Rhyme som jag närmast tänker på. Mystical Ann var ju jättebra i första starten i Stoeliten och höll på att slå Bobtail. Och Nursery Rhyme har varit lysande i två raka segrar i första starterna för oss. Jag tror att båda hästarna kan duga bra i gulddivisionen framöver, men framförallt i Stoeliten.

Ett annat mycket duktigt sto är Ninotchka. Hon har också mycket hög kapacitet och är obesegrad hos oss i fem starter. Tyvärr sparkade hon sig och gjorde sig illa inför årsdebuten. Dessbättre var det inte så allvarligt som vi trodde i början. Det är ingen gaffelbandskada men det kommer ändå att ta lite tid. Skadan är inte helt hundra läkt och hon har inte börjat träna ännu. Får hästen vara frisk och fräsch framöver bör hon ha en hel del att hämta på banan.

Topphäst opererad
Och när vi ändå är inne på skador så fortsätter det att strula för Snazzy Hot Rod. Han är nu opererad i en framkota och det dröjer fyra månader innan han kan börja träna igen. Det har varit mycket otur med den här hästen men jag hoppas nu att vi har kommit tillrätta med problemen. När han var tvåa på Axevalla var han inte som bäst och hade känning i sitt ben. Jag hoppas verkligen att han får visa framöver vilken bra häst det är.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin