Stolt över tre historiska rekord | 2009-12-18

Vilket otroligt år det har varit på travbanorna.
Jag är väldigt stolt över de tre historiska rekorden vi har slagit.
Många är också nyfikna på mina USA-planer.
Därför tänkte jag redogöra lite för dem här i krönikan.
Och så kanske ni undrar vad Torvald Palema pysslar med för dagen. Han är inte i min träning just nu…


Börjar med travåret som har gått till historien på flera sätt.
Att vi skulle köra in över 43 miljoner kronor till stallet kunde jag inte ens drömma om vid årets början. Men formen hos hästarna höll i sig under ganska exakt ett helt år. Från november förra året har de kunnat tävla kontinuerligt och varit befriade från infektioner. Det är först den senaste månaden som vi har fått mycket halsinfektioner på hästarna. Det är annars ganska onaturligt att hela stallet kan hålla en sådan toppform under en så lång tid.

Jag tycker att det är fantastiskt att vi har slagit tre historiska rekord. Förutom att vi slog Stig H när det gäller mest inkörda pengar under ett år, så blev det även rekord när det gäller totalt antal tränarsegrar (just nu 322) och flesta antal tränarsegrar på V75-spelet (47 stycken). För några månader sedan trodde jag inte att det var möjligt att slå Stig H:s penningrekord. Men vi har startat många hästar och jag måste ännu en gång berömma personalen som sliter och gör ett enastående jobb. Utan deras medverkan hade det här aldrig gått.

Många glada hästägare

Vad jag kanske är mest nöjd med är att det inte bara är några enstaka hästar som har tjänat mycket pengar. Torvald Palema är ju bäst och har sprungit in 9,3 miljoner kronor. Men i övrigt är det många hästar som har tjänat mellan 800 000 kronor upp till 1,2 miljoner. Det gör att vi har många hästägare som är glada i stallet.

"Få som brinner för träningen"

Det blir inte lätt att komma upp i dessa siffror i framtiden. Jag tror varken att jag eller någon annan tränare kommer att slå de här rekorden. Det verkar heller inte komma några nya som är intresserade av att träna stora stall. Trenden bland alla nya som kommer in i travet är att de mest är intresserade av att köra lopp. Det är få som brinner för själva träningen. I framtiden tror jag inte att vi kommer att få se några stora träningsstall i Sverige.

Vi har ett enkelt koncept

Ibland får man höra en del säga; ”det är väl ingen konst att slå rekord när man har så mycket hästar i träning”. Men det gäller också att få det att fungera med att driva ett så stort stall. Att kunna organisera alla hästar och personal på ett smidigt sätt. De som säger att det är lätt att slå rekord kan ju prova att träna 200 hästar.
Jag tycker själv att jag driver min rörelse med ganska enkla medel. Jag sitter inte i timmar och skriver fortkörningslistor som en del andra tränare gör. Vi har ett enkelt koncept där jag och Glenn varje morgon går igenom stallarna och pratar med personalen inför träningen. Hästskötarna har ett löpande schema i sitt stall och det förändras inte mycket under veckans gång. För de flesta hästar bryts inte schemat så mycket, de tränar på som de alltid gör. Det enda som kan ändras är hur mycket de ska tränas, hur många intervaller de ska gå. Detta beroende på hur nära en start är eller hur långt borta den är. Det bestämmer jag och under uppvärmningen berättar jag för skötarna hur många intervaller de ska köra. Jag är alltid med under uppvärmningen och ser alla hästar på nära håll. Det här konceptet fungerar väldigt bra och har gjort i flera år.

Just nu har vi inte så många starthästar igång. Säsongen har varit lång för en del och de vintertränar nu för att komma ut framåt vårkanten. Jag kan också säga att vi har många nya hästar som bara tränar just nu och som ännu inte har startat i vår regi. Flera av dem ser faktiskt riktigt bra ut. Det ska bli spännande och intressant att se dem när de debuterar framåt mars, april.

Flytt till USA

Det är många som är nyfikna på gården som jag och Karl-Erik Bender har köpt i Florida. Den ligger i Vero Beach, ett lugnt samhälle cirka 15 minuter ifrån havet. Tidigare har det funnits ridhästar på gården, men nu bygger vi om anläggningen för att anpassa den för travhästar. Det byggs nya stallar, en rakbana och en rundbana. Totalt ska det rymma 97 hästar och meningen är att det ska vara färdigt nästa höst. Då ska vi hyra ut det till amerikanska travtränare. Under vintersäsongen flyttar tränarna i USA söderut och då kommer den här gården att passa bra för uthyrning.
För egen del så har jag länge haft planer på att kanske avsluta min karriär i USA. Det skulle vara spännande att träna unghästar i Florida och hur det än blir så kommer jag att flytta dit när jag blir äldre. Det vore skönt att få avsluta med några år i USA med lite behagligare klimat och inte ha så många hästar i träning. Men det är inget som är aktuellt just nu och jag tycker att jag har några år kvar i Sverige. Det ligger längre framåt i tiden och vi får se när jag flyttar dit.

Torvald är avelshingst

Till sist; en del kanske undrar vad Torvald Palema gör just nu. Han finns inte i min träning utan håller på med avelsbestyr på stall Palema. Det är så många som har ringt till ägarna under året och gärna skulle vilja betäcka sina ston med Torvald Palema. Därför håller man nu på att frysa in sperma ifrån honom som sedan kan användas under avelssäsongen. Han vilar alltså helt för tillfället men kommer tillbaka till mig i januari och ska då börja tränas igen. Hästen kommer inte att kombinera avel och tävling nästa år utan kommer enbart att verka med fryst sperma i aveln. Om allt går som det ska är årsdebuten planerad till mitten eller slutet av mars. Det första stora målet blir Olympiatravet och sedan hoppas vi förstås ha honom i toppform till Elitloppet.

/Åke
genom Börje Holmlund

/Åke

Tillbaka

Admin