Frankrike eller Italien för Torvald Palema | 2009-10-18

Jag var mycket nöjd med Torvald Palema i SM.
Han avslutade strålande och visade att lång distans inte är några problem.
Dessvärre flöt inte löpningsförloppet som jag hade önskat, vilket är något som "experterna" i TV hade synpunkter på.
Torvald kommer att göra en start till i år - men var det blir är inte riktigt bestämt. Prix de Bretagne i Paris har varit målet men jag är även lite sugen på Nationernas Pris i Milano.


Till att börja med så kändes Torvald otroligt bra i värmningen och i provstarten innan SM. Jag ska inte säga att han var finare än någonsin, men han var minst lika fin som när han har varit som bäst tidigare i år.
Jag körde ingenting ifrån start, vilket jag hade bestämt på förhand. Det har jag inte gjort i någon start som Torvald har gjort i år i de stora loppen. Så att jag då skulle göra det när det var lång distans var helt uteslutet. Men de i TV tyckte tydligen att jag skulle ha gjort så...
Nu hade vi ingen tur med löpningen alls. Jag ville absolut inte lägga någon speed i början och sedan trodde jag att Björn Goop skulle köra i andraspår med Quarcio du Chene. Nu gick han ner invändigt och de andra radade upp sig på innerspår. Så det var bara för mig att också backa ner. Sedan hade vi otur att ha en på förhand chanslös häst på utsidan som kördes i andraspår. Det gjorde att jag fick backa loss Torvald in på slutrundan. I det läget låg han på stenhårt och det var problematiskt att få ut honom i banan. Sedan fick han gå en riktig vrålspeed över sista bortre långsidan. Det gick oerhört fort då men trots det fick vi inte kontakt med Triton Sund i sista sväng. Hade vi fått det hade vi nog knäppt honom till slut. Och vi hade definitivt gjort det om vi hade fått gått med i hans rygg över sista bortre långsidan.

Torvald avslutade med strax över 1.10 sista varvet och då gick det ännu fortare sista 600 metrarna. Han gick också med full fart över mål och tog på täthästarna hela tiden. Det var såklart synd att vi hade otur med löpningsförloppet men så kan det bli ibland. Det som var glädjande var att hästen kändes så pass spänstig och fin.

Kan bli Nationernas Pris istället
Därmed är det också klart att det blir en start till i år. Eftersom både jag och ägarna tidigare har sagt att vi är sugna på Prix d'Amerique, har en start i Paris den 21 november funnits i planen. Det handlar om Prix de Bretagne över distansen 2700 meter. Det är ett av de förberedande loppen inför Prix d'Amerique med samma distans och startmetod. Då skulle han få prova på banan och i så fall få en liten test om det är aktuellt att åka ner i januari igen. Det kan mycket väl bli så att vi startar där.

Men det finns även ett annat alternativ. Det är storloppet Nationernas Pris som körs i Milano den 8 november. Loppet är över medeldistans, 2100 meter med bilstart och har 1,6 miljoner kronor i förstapris. Torvald var med i det loppet för två år sedan och blev då tvåa bakom Oiseau de Feux. Det är anmälningar till Nationernas Pris på onsdag och jag ska prata med ägarna först och höra vad de tycker. Klart är i alla fall att årets sista start blir utomlands, om det sedan blir i Frankrike eller i Italien återstår att se. Allt under förutsättning att hästen ser fortsatt fräsch och fin ut. Säsongen hittills har ju varit fantastisk med fyra storloppssegrar. Den börjar bli lång, men eftersom hästen bara har startat en gång i månaden är han så här fräsch och fin.

"Ninotchka - otroligt bra"
Slutligen måste jag ta några ord om Ninotchka också. Hon har varit helt otroligt bra och vunnit alla fem starterna hos oss. Hästen har tagit åt sig sandträningen på ett mycket bra sätt och har en väldigt bra styrka i sin kropp. Hon är även mycket fräschare nu än tidigare och hade inga problem att vinna Sto-SM. Trots att hästen låg på en del och mötte eliten bland landets ston för första gången gick hon undan säkert till slut. Utan att definitivt ha bestämt det så lutar det nog åt att det blir vintervila för Ninotchka. Hon har startat flitigt på slutet och är värd en längre vila nu. Det kan vara skönt för henne att slippa tävla när banorna börjar bli hårda.

/Åke

/Webmaster

Tillbaka

Admin