Torvald Palema mot Frankrike | 2009-09-25
Att Torvald Palema vann Åby Stora Pris i två raka heat var ingen överraskning för mig. Snarare tvärtom.
Innerst inne trodde jag att han skulle ha bra chans att vinna i två raka. Förhoppningen steg också ytterligare efter sista jobbet på torsdagen. Precis som jag rapporterade om här på hemsidan såg hästen jättefin ut då i sina intervaller.

Förhöjd puls efter Bergsåker
Torvald är mycket fräschare nu än han har varit tidigare. Den mystiska hältan som har besvärat honom förut är borta. Jag tycker att hästen kändes minst lika fin nu som när han vann Hugo Åbergs i somras. När han förlorade mot Commander Crowe på Bergsåker var han tyvärr inte som bäst. Hästen hade onormalt hög puls efter loppet och kan ha haft något skit i kroppen. Ändå så gjorde han ett topplopp med en avslutning på 1.09 sista 800 metrarna.

"Snabbaste avslutningen"
Men i Åby Stora Pris var han snäppet bättre igen. Trots att han hade spår längst ut bakom vingen i det första försöket var jag inte orolig. Det var ett så litet fält och det var långt ifrån uppgivet. Nu avslutade hästen helt fantastiskt de sista 300 metrarna. Normalt sett ska det inte gå att växla ett fält i högsta eliten på en så kort bit. Jag måste nog säga att det är den snabbaste avslutningen jag har kört någon gång i ett travlopp.

Vann Grand Cirquit
I det andra heatet så var planen att släppa till Ludde och Garland Kronos. Jag tyckte att den hästen var den enda som såg bra ut i det första heatet. Nu fick ju han våldsamt tryck av Premiere Steed och Garland Kronos höll otroligt bra. Med en mer normal körning hade det kunnat bli match mellan honom och Torvald. Nu blev det helt perfekt för vår del och han spurtade till en lätt seger. Det var extra kul också att hästen tog hem slutsegern i Grand Cirquit med en knapp miljon extra i bonus.

Svenskt Mästerskap nästa...
Så här några dagar efter loppet ser Torvald Palema ut att ha tagit det bra. Han ser fin ut och är pigg och glad i humöret. Närmast siktar vi på SM som går den 17 oktober på Åby. Då får han också prova på lång distans, 2640 meter. Det är dock ingen nyhet för hästen, då han vann SM för två år sedan. Jag tycker inte alls att han är distansberoende utan väldigt allround. Jag känner också när jag tränar hästen att han har bra styrka i sin kropp. Får han bara rätt resa så har han en vass speed kvar oavsett vilken distans det är.

...Och därefter Vincennes
Går det bra i SM bär det iväg till Frankrike. Det har varit mycket snack om att han ska starta i Prix d'Amerique i januari och det har spekulerats vilt på olika håll. Jag kan erkänna att jag och ägarna är sugna på att vara med i Prix d'Amerique. Förutsatt att hästen är lika fräsch och pigg som han är nu. Därför vill jag testa ett lopp på Vincennes och se hur han fungerar där nere. Vi kommer därför att åka till Paris och starta i Prix de Bretagne den 21 november om allt är som det ska. Då får hästen känna på Prix d'Amerique-distansen 2700 meter. Det blir i så fall nästa start efter SM och det ligger helt rätt i tiden. Torvald fungerar som bäst när han får starta en gång i månaden.

Siktar på Prix d'Amerique
Skulle han fungera bra i det loppet på Vincennes siktar vi in oss på Prix d'Amerique. Det skulle bli väldigt spännande i så fall och jag tror inte att han skulle göra bort sig. Torvald har förvisso varit igång och tävlat sedan i mars i år, men han har gjort väldigt lite starter. Det har hittills bara blivit tio starter i år och det är en av förklaringen till att han är så sund och fräsch nu. Dessutom tränas han väldigt lätt mellan loppen. Om man jämför med mina tidigare stjärnor, Zooging och Gidde Palema, så tränades de betydligt tuffare. Men Torvald behöver inte lika mycket träning.

Teaser Elegance gaffelbandsskadad
Tyvärr så blev två av våra topphästar skadade förra veckan. Teaser Elegance, som har gått så fantastiskt bra och skulle ha varit med i Åby Stora Pris, har fått en blödning i ett gaffelbandsfäste. Det går dock inte att ställa någon vettig diagnos förän om 14 dagar. Då har blödningen lagt sig och man vet mer hur pass omfattande den är när veterinären gör en ny koll med ultraljud. Hästen lär dock bli borta att bra tag i alla fall.

Caramba Hall blir avelshingst i Indiana
Även Caramba Hall har fått en gaffelbandsskada och här rör det sig om en rejäl blödning. Det var tråkigt för hästen har gjort det jättebra i år och fungerat förträffligt. Han har tidigare varit skadedrabbad och nu var det dags igen. Ägarna har därför tagit beslut om att låta hästen sluta tävla. Vad jag har hört så finns det planer på att flyga över Caramba Hall till USA och han ska tydligen bli avelshingst i Indiana.

Åker till Lexington
På tal om USA så åker jag iväg till Lexington och Kentucky efter Kriteriet. Jag blir borta en vecka och det ska bli skönt med lite ledighet. Jag har varit där två gånger tidigare och är man hästintresserad är det väldigt kul att gå runt och titta. Det är högklassiga tävlingar och auktioner varje dag som är spännande att följa. Förmodligen kommer jag även att köra något lopp där borta, och det blir i så fall en eller ett par hästar från Harald Lundes stall. Så den resan ser jag fram emot väldigt mycket.

/Åke

/Åke Svanstedt

Tillbaka

Admin