Slutar träna stall Palemas hästar | 2009-09-03

Tiden går fort när man har roligt och det var ett tag sedan förra krönikan.
Hästarna fortsätter att gå bra överlag, även om en del har haft lite problem med halsinfektioner på slutet.
Vi närmar oss 32 miljoner kronor i inkörda pengar och det kunde jag aldrig tro vid årets början. Det är helt otroligt.

Jag kan börja med att berätta en liten nyhet. Det är att jag kommer att sluta träna stall Palemas hästar. Det sker helt i samråd med ägaren Karl-Erik Bender och är inget konstigt alls. Men saken är den att stall Palema har inte haft, eller har, så mycket tävlingshästar längre utan mestadels unghästar. Samtidigt har hästantalet vuxit på Bjertorp där vi har fler hästar än någonsin i träning. Därför har det känts lite tokigt att jag ibland ska åka till stall Palema och kanske bara köra tre hästar, samtidigt som Glenn och min övriga personal åker ut och tränar 15 hästar på Bjertorp.

Är förstekusk och rådgivare
När jag flyttade hit till Västergötland hade jag ju inte så många egna hästar i träning. Då var det ganska naturligt att en eller två dagar i veckan vara på Palema och träna deras hästar. Men i takt med att vi har fått mera hästar, och stall Palema har minskat lite, så vill jag lägga full koncentration och fokus på hästarna på Bjertorp.

Ansvarig för träningsbiten på stall Palema blir istället Per Hedberg och Stefan Hofling. Det här innebär också att alla Palema-hästar som jag har i träning inte kommer att stå på min träningslista längre.
Jag kommer däremot att fortsätta vara rådgivare och förstekusk på hästarna.
Det här känns som en bra lösning som både jag och Karl-Erik Bender är nöjda med.

Adams Hall tränas för comeback
Apropå stall Palema så har ju Adams Hall verkat där som avelshingst i sommar, precis som tidigare år. Nu när betäckningssäsongen är slut har man börjat att träna igång honom lite försiktigt. Han går ännu så länge bara motion, men det låter på Karl-Erik som att han är sugen på att starta hästen framöver. Vi sa ju annars efter Olympiatravet att det skulle vara hästens sista start, men nu kanske det ändå blir så att det blir comeback senare i höst.

Finders Keepers gaffelbandsskadad
En annan av stallets stjärnor som däremot inte kommer att tävla på ett tag är Finders Keepers. Han var ju inte som bäst senast han startade i Årjängs stora sprinterlopp i början av juli. Hästen blev halt och har undersökts av veterinär ett flertal gånger. De har nu konstaterat att han har en blödning i ett gaffelband. Man vet dock inte hur skadan har uppkommit, om det är en förslitningsskada eller om han har slagit och sparkat sig i boxen. Han blir borta ett bra tag och det lär inte bli någon mer start i år. Ett tag trodde vi att hästen hade magsår men det har veterinären konstaterat att han inte har. Finders Keepers ser välmående ut för övrigt och det var ju otur att han skulle dra på sig en sådan här skada. Men det är bara att vila och vänta tills han blir klar att tränas igen.

Torvald var bra igen
Slutligen något roligare och några rader om Torvald Palema. Jag var fullt nöjd med vad hästen presterade på Bergsåker. Han var lika bra som tidigare och det var bara det att Commander Crowe var grymt bra. Han släppte oss inte förbi sig trots att Torvald kämpade och försökte hela upploppet ner. Det gick också som fortast sista 200 metrarna, och det var inte alls som någon sa att speeden ebbade ut sista biten. Det gick fortare sista 200 metrarna än vad det gjorde från 500 till 200 meter kvar. Jag tycker därmed fortfarande att Torvald är bäst över medeldistans.
Om allt ser fortsatt bra ut så blir Åby Stora Pris nästa start för Torvald Palema. Det loppet ingår i Grand Cirquit och är därmed ett extra viktigt lopp eftersom han har chansen att vinna slutsegern i den storloppsserien.

Närmast väntar derbyhelgen på Jägersro. Det blir som vanligt spännande och årets startfält håller väldigt hög klass. Jag tror att Timo Nurmos Yield Boko vinner. Han imponerade mest av alla i försöken och är en riktig kanon.

/Åke

/Åke

Tillbaka

Admin